kostel sv. Vavřince

Dispozice: Dlouhá, výrazně protáhlá obdélná plochostropá loď se sedlovou střechou je přístupná portály v ose jižní a západní stěny. V západní části lodi je kruchta přístupná točitým schodištěm v jihozápadním koutě lodi. Z východu je připojen užší presbytář na čtvercovém půdorysu. Je zaklenut žebrovou křížovou klenbou. Do lodi se otevírá lomeným triumfálním obloukem. Presbytář má sedlovou střechu. K severnímu boku presbytáře přiléhá věž čtvercového půdorysu s klenutou sakristií v přízemí. Sakristie je přístupná z presbytáře a z vnějšku z východu. Patro věže je přístupné točitým schodištěm v koutě mezi lodí a věží. Věž je zastřešena zděnou čtyřbokou helmicí. Popis: Středověké je zdivo presbytáře s klenbou, východní část bočních zdí lodi v zatím nezjištěné délce a za středověkou lze označit i věž, i když byla postavena až v 16. století. Současná abnormální délka lodi je až výsledkem barokní přestavby. V gotice je tak dlouhá loď stěží myslitelná. Podle analogií lze předpokládat , že původní loď byla jen mírně obdélná a její délka nepřesahovala 15 metrů. Do této délky je také možné předpokládat zachování středověkého zdiva. Na stavbě není za současného stavu patrná žádná anomálie označující případný západní konec lodi. Viditelné nejsou ani žádné středověké prvky. Presbytář má velmi mírně obdélný půdorys, blížící se čtverci. Na jihovýchodním nároží je neodstupněný opěrák s kosinou krytou taškami. Na severovýchodním nároží , kde se připojuje věž opěrák chybí. Východní stěna presbytáře je dnes plná bez otvoru. Při poslední opravě bylo na její vnější straně odhaleno velké okno s lomeným záklenkem. Okno mělo při líci stěny kamenné ostění profilované čtvrtvýžlabkem. Nález bohužel nebyl dokumentován a okno bylo zaomítnuto. V jižní stěně presbytáře je dnes rozměrné barokní okno s půlkruhovým záklenkem a vnitřními rozbíhavými špaletami. Při jeho západní straně je od poslední opravy analyticky odhalen mírně lomený záklenek s rozbíhavou špaletou vytesaný z jednoho kusu pískovce. Patři drobnému asi 20 centimetrů širokému oknu. Na stávající místo byl patrně druhotně osazen při úpravě velkého barokního okna. Průčelí je dnes omítané s lizénovým rámci, omítkovým soklem a profilovanou štukovou římsou. Masivní věž čtvercového půdorysu je v dolní části nečleněná, kromě východního vstupu do sakristie. Zdivo je plně omítané. Na severních nárožích jsou diagonální neodstupněné hranolové opěráky. Nad korunou zdiva kostela je kamenná kordonová římsa. V posledním patře jsou na všech stranách rozměrná zvonová okna s široce rozevřenými vnějšími špaletami a mírně lomenými záklenky. Těsně nad záklenky oken je kamenná korunní římsa s jednoduchými chrliči v nárožích. Nad římsou je věž zakončena atikou s cimbuřím s dovnitř skloněnými stříškami. Věž je zastřešena vysokou omítanou zděnou helmicí ve tvaru čtyřbokého jehlanu.