kostel Zvěstování P. Marie

Jednolodní, orientovaný, převážně kamenem zděný a omítaný, s věží v západním průčelí. Obdélný půdorys s užším a s lodí stejně vysokým presbytářem a s menší čtvercovou sakristií připojenou v ose na východě. Západní nevysoká hranolová věž je vbudována s průčelím a s dvěma prolákle zvlněnými bočnicemi nad hlavní římsou vytváří štít. Věž končí osmibokou, šindelem krytou helmicí s hrotnicí a dvouramenným křížem. Střechy sedlové, na východě zvalbené, pokryté červeným alukrytem. Stěny člení pilastry - průčelí 4, boky 4 ( 1. interval s věží užší), v závěru presbytáře a sakristie zdvojené. věž členěna dvojicemi pilastrů na každé straně ( rohy mezi nimi zkosené), v průčelí vázané na členění spodku, s hlavicemi rovněž promítnutými v profilaci římsy. Okna v intervalech mezi pilastry, na věži jen o málo menší. mají segmentové záklenky bez šambrán. Vnitřní profily mají pískovcové parapety. Nad západním vstupem oválné okénko bez šambrány. Portál pískovcový, segmnetový, vrchol zploštelý s klenákem, hlavice s kartušemi a reliéfními volutami. Dveře dvoukřídlé, výplně ze šikmých palubek, kování původní. Na jihu v 2. ose obdobný portál, větší ale nižší. V 1. ose, u vstupu na kruchtu menší jednoduchý segmnetový portálek s jednokřídlými dveřmi. Vstup od severu v segmentové špaletě kryje dřevěné zádveří. Interiér: Loď má plochý zrcadlový strop s neckovým fabionem. Profilovanou římsou orámované obdélné zrcadlo, středy boků pravoúhle dovnitř zalomené, rohy vybrané. Stěny hladké, půlkruhový triumfální oblouk s pilíři s hustě profilovanými římsovými hlavicemi a vystouplými trnoži ve výši obíhajícího soklu. Nad obloukem volutová kartuš s nápisem AVE MARIA 1781 ( datum vysvěcení stavby). Presbytář s plackovou klenbou má v rozích pilastry se špičatě vysazenými boky, od nichž běží špičaté obloukové pasy - žebra klenby. Na západě lodi kruchta na dvojici pilířů křížového půdorysu s poprsnicí konvexkonkávně prohýbanou, podklenutou třemi poli placek do pasů. Kruchta zaklenuta ve třech polích - po stranách placky, uprostřed v podvěží hřebínková klenba. po jižní straně kruchty vloženo válcové schodiště. V podkruchtí v síle záp. zdi vložena koncha pro sochu. Menší čtvercová sakristie má vsazené rohové pilířky a plackovou klenbu. V stupy v ose segmnetové, v bočních stěnách segmentové niky. ( popis M. Dobrev)