vila

Volně stojící stavba z neomítaného lomového zdiva na přibližně obdélném půdorysu, krytá valbovou prejzovou střechou (novodobá mnohotabulková okna střešních vestaveb a střešní okna, krytinou pálená taška). Západní průčelí vprostřed s mělkým rizalitem a před ním obdélným přístavkem vstupní prostory pod zvoncovou střechou, krytou plechem. Boční stěny přístavku chybí, v horní části otevřeny, ve spodní dřevěné, zčásti prosklené dveře, po stranách s prosklenými plochami. Čelní strana do ulice (v líci plotu) vprostřed s obdélným portálem, v horní části s přetínavými, v horních rozích zahnutými, pruty. Dveře kovové s kovaným klepadlem i klikou, horní části kruhové zaslepené okénko kryté zdobnou mříží. Po stranách portálu nízko nad zemí prostá soklová římsa (ta kolem celého objektu), k nárožím přiléhají pilíře nesoucí sochy sedících šelem (z načervenalého materiálu) – nalevo lev, vpravo lvice (?). Nad portálem ve vpadlém, dvakrát odstupněném zrcadle reliéf - sv. Jiří na vzpínajícím se koni zabíjí draka, vlevo drobná ženská postava s palmovou ratolestí. Západní stěna samotného objektu v přízemí ozdobena nejseverněji v nice tvořené vybraným nárožím pseudobarokní sochou neidentifikovaného světce (z načervenalého materiálu) v klobouku. Severní část stěny v přízemí bez oken. v patře porostlá břečťanem. Vprostřed, v mělkém rizalitu, obdélné okno v pseudorenesančním ostění s pásy florálních ornamentů (v horních rozích erby s písmenem D, ve středu horní strany drobný maskaron, vše z vnější strany vymezeno vejcovcem a z vnitřní perlovcem). Okno vitrajové, výjev Madony s děckem. V pravém úseku této stěny v mezipatře v drobném slepém okně s jednoduše profilovanou šambránou náznak půlkruhem završené niky, v ní formou vysokého reliéfu polopostava neidentifikovaného světce (z načervenalého materiálu) s plnovousem a knihou, oběma rukama na prsou, draperie pláště přepadá přes spodní díl ostění, kde jej zdobí drobná andělská hlavička. Pod střechou fasáda (celého objektu) členěna vlysem, kde v odstupněných vpadlých polích formou nízkého reliéfu vyvedena poprsí světců (en face i z profilu, rozličných podob, střídána florální rozetami (na západním rizalitu chybějícími). Severní průčelí v přízemí pětiosé, 1., 3. a 4. osy drobnějšími šestitablkovými okny, 2. a 5. osa rozměrnější, v pseudorenesančním ostění z načervenalého materiálu (shodném se západní stranou), okna vysoká, vprostřed dvojkřídlá, shora i zdola s desetitabulkovým odděleným pásem. Patro čtyřosé, 2. a 4. osa shodná s popsanými v řízemí, navíc profilovaná nadokenní římsa. 1. osa zaslepená, ostění však shodné, v ní vysokým eliéfem vyvedena postava sv. Václava s kopím a štítem, spodní část ostění tvoří hladká deska s ápisem: „Nedej zahynouti nám i budoucím“. 3. osa nejrozměrnější, sdružená, celkem z šesti oken po dvojcích nad sebou. Krajní vrchní vyšší, šestitabulkové, levé spodní čtyřtabulkové, pravé spodní zaslepené, s reliéfem netopýra vznášejícího se nad lvem. Prostřední svrchní okno drobnější, čtyřtabulkové, spodní zaslepené, s vysokým reliéfem Smrti – kostry v bohatě řaseném plášti, hrající na housle (ty z načervenalého materiálu, přesahují z ostění). Jižní průčelí pětiosé, střední trojice os v přízemí tvoří konvexní rizalit, jenž v patře představuje podlahu balkónu s plnou poprsní členěnou lizénami, na okrajích vpadlá zrcadla s vysokým reliéfem sovy (vlevo) a zježené kočky vpravo. Okna přízemí utvářena shodně jako rozměrnější osy v přízemí severní stěny, nad trojicí střední vpadlá pole s expresivními reliéfy – zleva: v krajině se stromem a lebkou číhající vlk, za zády s krkavci, v pozadí hlídkující voják s puškou přes rameno; vyhublý Pegas (křídlo přesahuje rám), nalevo dělové koule, napravo děla, jejich fragmenty, pušky do pyramid a opět lebka; slétávající se hejno krkavců, v pozadí hřbitov. Okna v patře utvářena shodně jako na severním průčelí - s nadokenní římsou, jež je prostředním třem osám společná. Mezi nimi dvojice reliéfů (neidentických)– vždy trojice stojících nahých dětských postav s masivním lanem(?). V pravé části dispozice při zemi dvojosé okénko do poposuterénu, na dělícím pilířku ornament. K východnímu průčelí přistavena vstupní veranda nad schodištěm, tvoří podlahu balkónu se zábradlím shodným jako na jižní straně (bez reliéfů). Samotná stěna v přízemí s jediným drobným okénkem v severní části. Na východ se otvírá rozměrné okno verandy, shodné s ostatními okny přízemí budovy, navíc nad ostěním se zýrazněným klenákem s maskaronem. Severní stěna verandy otevřena obdélným portálem s novodobými dveřmi, nad nimi vpadlé odstupněné pole, v něm mezi dvěma anděly, držícími písmena D a girlandy, volutově završená kartuš s řeckým křížem a pod ním s nápisem:“BUĎ VÍTÁN / KDO S DOBRÝM SRDCEM / VCHÁZÍŠ.“ Patro tříosé, krajní osy řešeny jako okna v patře na jiných stranách, vprostřed veliké mnohotabulkové okno v odstupněném ostění. Interiér nezpřístupněn.