sýpka

Západně od zámku, při západní hranici dolního parku, při silnici do Horšova, mohutná zděná omítaná dvoupatrová barokní sýpka, o 2x8 osách, vyzděná z lomového kamene s mladšími cihelnými dozdívkami, na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaná ve směru S-J. Střecha valbová s námětky, pokrytá bobrovkami. K jihozápadnímu nároží, souběžně se západním průčelím přiléhá zděná omítaná brána s brankou. Východní podélné průčelí do parku osmiosé, členěné lisénovým rámcem se zbytky červeného nátěru. V přízemí navíc ve střední ose zaslepený obdélný vstup s kamenným ostěním s uchy, lištou po obvodu a s hladkými pásy. Na nadpraží dosedá trojúhelný prolomený fronton, v prolomení oválná oblounem orámovaná nápisová deska. Nápis téměř nečitelný o osmi řádkách, v dolní osmé řádce datace „ MDCCXVIII“. Otvor zaslepen smíšeným zdivem a s vloženým špýcharovým obdélným podélným oknem s kamenným ostěním a s probíjenou mříží. Ve třetí ose od severu zaslepený obdélný vstup s vloženým menším obdélným podélným okénkem. Ve zbylých osách obdélná podélná špýcharová okna s kamenným ostěním a s probíjenými mřížemi, u některých oken nahrazenými mladšími svařovanými. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. V pultu valbové střechy dvě řady malých čtvercových okének, ve spodní řadě šest a v horní pět. Mezi rovinami okének ze střechy vystupují dvě dvojice odvětrávacích plechových rour. Severní a jižní průčelí dvouosé, členěné lisénovým rámcem se zbytky červeného nátěru. Okna obdélná podélná špýcharová s kamenným ostěním a s probíjenými mřížemi. Střecha ukončena valbou, při spodním okraji se třemi malými čtvercovými okénky. Průčelí ukončena profilovanou korunní římsou. Západní podélné průčelí s poškozenou omítkou, členěné lisénovým rámcem. Při severním nároží přiléhá drobná novodobá přízemní zděná omítaná přístavba nad obdélným půdorysem, zakrytá pultovou stříškou pokrytou vlnitým plechem. Přístavba zakrývá první severní osu. V přízemí ve třetí ose od severu obdélný vstup s tesařským ostěním a dvoukřídlými prkennými dveřmi za lícem zdiva. Pře stupem novodobá trubková konstrukce s pulovou střechou krytou vlnitým plechem. V páté ose široký vstup s tesařským ostěním a s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s diagonálně kladeným pokryvem v křídlech a s rastrem oblých hlav hřebů. V šesté ose obdélný vstup s dvoukřídlými prkennými dveřmi v líci. V prvním patře ve druhé, páté a sedmé ose od severu obdélné vstupy s dvoukřídlými prkennými dveřmi. Ve zbylých osách obdélná podélná špýcharová okna s kamenným ostěním a s probíjenými mřížemi, některé mříže nahrazeny mladšími svařovanými. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. V pultu střechy dvě řady malých čtvercových okének, ve spodní řadě šest a v horní pět.