park

Park vybíhá severně od zámku a města. Malé zatravněné zahrádky jsou na parkánových dvorcích u zámku. Park sestává ze dvou částí, dolního a horního parku, rozloha cca 40 ha. Ohrazení tvoří zeď z lomového kamene, z větší části poškozená. V parku dva památné stromy „javor pod zámkem“ a „javor u vdovského domu“ (čj. 834/2003-ŽP/CPK a 835/2003- ŽP/CPK ze dne 29.12.2003). Nejstarší jádro parku v jižní části horního parku. Zřejmě v 16. stol. zde byla založena pravidelně uspořádaná zahrada cca čtvercového půdorysu. Hranice ve 2. pol. 18. stol. shodné s dnešními. Lišil se jen tvar a počet rybníků v dolním parku. V l. 1811-24, byly do parku introdukovány cizokrajné dřeviny. Dnešní vzhled navazuje na podobu z konce 18. a poč. 19. stol., kdy byl park upraven v přírodně krajinářském stylu. Převážná část parku udržována extenzivně a část dolního parku u zámku udržována intenzivněji. Terén členitý, se dvěma polohami oddělenými svahem, oběma probíhají osové průhledy. Horní park začíná u příkopu původního gotického opevnění, probíhá bývalou renesanční zahradou, pokračuje průhledem v úzkém krajinářském parku a na severu je zakončen loukou s porosty, determinovanou stavbami lorety a glorietu. Loretu a gloriet spojuje stará lipová alej. Severně skalnatý terén s umělou jeskyní obrácenou do údolí dolního parku. Osou dolního parku je průhled kolem Křakovského potoka přes dva rybníky. Charakteristický je růst stejných dřevin v obou částech, těžiště kompozice je v okolí rybníka. V parku roste 32 druhů jehličnanů-četné borovice, virginský jalovec, hadí smrk a zeravy. Listnáčů je 116 druhů, dub pýřitý, stříbrnolistý habr, jeřáb muk, kaštanovník jedlý, tulipánovník se čtyřmi kmeny aj.