klášter Milevsko

Milevský premonstrátský klášter, který je nejstarším klášterem na jihu Čech, byl založen v letech 1184 - 1187. Areál tvoří bazilikální kostel, opatská kaple, renesanční, barokní a klasicistní budovy, konvent a hospodářský dvůr. Na domech byly provedeny dílčí přestavby a stavební úpravy zejména ve druhé polovině 20. století a na počátku 21. století, ale i přes to domy představují hmotově zachovalé objekty. Soubor domů si dochoval svůj autentický architektonický výraz. Domy jsou součástí významného urbanisticko-historického celku, jenž dokládá existenci zdejší křesťanské komunity. Areál premonstrátského kláštera v Milevsku je pohledově velmi exponovaný urbanisticky ucelený prvek zástavby uplatňující se v dálkových pohledech. Zachovalý soubor budov je pozoruhodnou srostlicí několika vývojově starších objektů. Stavební komplex je hodnotným dokladem životního způsobu řádové komunity od raného středověku do 20. století s celou řadou dochovaných autentických konstrukcí a zajímavých stavebních a řemeslných prvků.