most, socha, kříž

Most je situován bezprostředně západně od kláštera v tělese přístupové cesty z města ke klášteru. Svou osou je směrován SVV-JJZ a přemosťuje tok Milevského potoka, napájejícího Klášterní rybník. Dvouobloukový most se nachází na dvou parcelách: parc.č. 1845/1 (část) - potok a parc.č. 1991/1 (část) - komunikace. Most je konstruován jako kolmý, dvouobloukový, z omítaného lomového zdiva se zídkami a křídly. Opěry vynášejí dva polokruhové oblouky, západní oblouk je mírně zploštělý. Dimenze klenby tvořena úzkými plochými kameny. Střední opěra je po obou čelních stranách zesílena trojúhelnými zhlavími, které vystupují až k horní hraně zídek a tvoří základ pro křížek a sochu sv. Jana Nepomu. Nad oblouky jsou umístěny kamenné tesané korýtkové chrliče, jenž odvodňují živičnou komunikaci na mostě. Čela vrcholí na obou stranách mostu zídkami, zakončenými kamennými tesanými parapetními deskami s oboustraným přesahem. Křídla mostu jsou šikmá, široce rozevřená, se skloněnou lícní plochou a navazuje na ně terasové obezdění silničního tělesa. Veškereé zdivo z poměrně drobného lomového kamene je opatřeno hlazenou omítkou, která je na mnoha místech odpadaná. Na jižní straně je most osazen sochou sv. Jana Nepomuckého, která je památkově chráněná. Na straně opačné straně je litinový křížek na odsazeném kamenném soklu - kříž není památkově chráněný.