kostel Povýšení sv. Kříže

Poutní areál s kostelem Povýšení sv. Kříže, navrženým pravděpodobně Janem Blažejem Santinin a postaveným jedním z jeho častých spolupracovníků, Františkem Klíčníkem. Kostel zajímavého půdorysného řešení v podobě protaženého šestilistého útvaru a s průčelím vlnícím se v konvexně-konkávně-konvexní křivce s erby donátorského páru a kartuší s textem odpustkové buly Klimenta XI udělené tomuto poutnímu místu, je obklopen ambity s bránou, kaplí Panny Marie s hrobem Panny Marie a Betlémskou kaplí s Kristovým hrobem v patře, jež je volnou kopií stavby téhož typu v Jeruzalémě. Ke kostelu je na severu přistavena tzv. Getsemanská zahrada v podobě barokní grotty s reliéfní a sochařskou výzdobou. Vstup do areálu představuje tzv. Pilátův dům vestavěný do západní strany ambitů, kde se na balkóně tyčí sousoší Ecce Homo, jež představuje výjev, kdy Pilát přivádí zbičovaného a posmívaného Ježíše před zástup Židů a se slovy „Hle člověk“ se jich ptá, zda má být před nadcházejícími svátky ukřižován tento „pouhý“ poražený a ponížený člověk nebo lotr a vrah Barabáš.