kostel Panny Marie na Chlumku

Hlavní průčelí kostela s bohatým členěním je zakončené dvojicí věží s cibulovými báněmi s lucernou na oktogonálním půdorysu. Je dvouetážové, tříosé, boční osy tříetážové a tvoří je hmota věží. Jejich architektonické členění je naprosto shodné jako ve středním rizalitu. Vstup do objektu v hlavní fasádě vede centrálně umístěným otvorem dveří s monumentálním reliéfním portálem. Nad ním při spodní hraně kladí první etáže, je oválné okno v límcové obdélné šambráně. Dělená plocha patra má opět osové okno s půloválným záklenkem. Střední část hlavní fasády je zakončena trojúhelným tympanonem, v jehož středu je vložena kartuše s nápisem IHS, nesena dvojicí andělů. Dvouetážové dělení bočních průčelí navazuje ve střední části bohatě profilovanou římsou na dělení hlavního průčelí. V polích těchto průčelí jsou v rozsahu hlavního chrámového prostoru dvě řady oken s vysokými, téměř půlkruhovými záklenky. Ve čtvrtém poli jsou umístěny portály bočních vstupů. V těchto krajních bočních polích jsou umístěna obdélná výšková okna. Vertikálními členícími prvky, které udávají charakter fasád, jsou liseny nesoucí korunní římsu. Na dělící liseny navazují segmentově seříznutá opěrná křídla stavby, nad římsou spodní etáže zachycena pilířky, osazenými pískovcovými koulemi, osově vázanými na pilastry členění spodní etáže průčelí. V bočních fasádách hlavní lodi jsou kruhová okna vložená, s plochými šambránami. Zadní průčelí je trojdílné, v jeho středu vystupuje polygon závěru kněžiště, založený na půdorysu tří stran oktogonu. Dělení navazuje na dělení a římsy bočních fasád. Okna ve spodní etáži jsou výšková s půloválným záklenkem, v horní části kruhová. I n t e r i é r : Vnitřní prostor tvoří mohutné převýšené jednolodí s postranními hlubokými bočními kaplemi a emporami nad nimi. Hlavní loď má tři klenebné pole se vstupem do podkruchtí, v čele kněžiště, tvořené jedním příčným polem a závěrem na půdorysu pěti stran osmiúhelníka. Jednotlivé stěny upravené v křivce vytváří celkově dojem půloválu. Všechny prostory jsou klenuty valenou klenbou s pročleněním tříbokých výsečí. Stěny hlavní lodě a kněžiště jsou členěny kompozitními monumentálními pilastry, nesoucími v celém rozsahu interiéru kompletní průběžné kladí, jehož římsa je výrazně profilovaná a v horní části profilu vynášená volutovými konzolkami. V trojici polí bočních stěn lodi jsou vloženy dvě etáže arkád, spodní je otevřena do bočních kaplí, horní do empor nad nimi. Pole klenby hlavní lodi jsou oddělena přímýmí pasy. Kruchta a podkruchtí jsou klenuty valeně. V závěru kněžiště je zděné ciborium s bání a lucernou - vše vztyčené nad hlavním oltářem. Po stranách kněžiště je situována dvojice bočních sakristií, depositáře valeně klenuté s členěním tříbokými výsečemi. Ve hmotách věží jsou vložena dřevěná monumentální točitá (šneková) schodiště. Výzdoba interiéru je vysoce hodnotná, vyžaduje samostatné ochrany v celky i detailech. Střecha je sedlová. Ve složitě orámovaných nikách po straně hlavního portálu kostela na západním průčelí jsou umístěny sochy sv. Josefa a sv. Jáchyma. Socha sv. Jáchyma stojí na kvádrovém podstavci s kartuší v čele a reliéfním nápisem SIOACHIM. Stojící postava vousatého muže v mírně nadživotní velikosti, v kontrapostu, levou rukou přidržuje roucho a knihu v podpaždí, pravou svírá úponek rostliny. Hlavu se zlatavou plechovou paprsčitou svatozáří sklání k pravému rameni. Zbytky šedé polychromie. Socha sv. Josefa stojí na kvádrovém podstavci s reliéfním nápisem SIOSEPH. Socha stojící v kontrapostu, v mírně nadživotní velikosti, levou rukou svírá uzel pláštěnky. Pravá ruka uražena, nad hlavou plechová svatozář.