městský dům

Dvoupatrový řadový dům obrácený do Perštýnského náměstí třemi okenními osami. Barva fasády světle šedá, detaily v oranžové, přízemí v okrové barvě. Přízemí s pásovou bosáží prolomeno třemi otvory vstupů – všechny se shodným plochým pískovcovým ostěním se segmentovým záklenkem, ve vrcholu s lichoběžným klenákem a v náběhu záklenku s kubickými hlavicemi. Prostřední otvor je užší než krajní, všechny vyplňují novodobé výkladce. Nad přízemím výrazná profilovaná kordonová římsa, na které uprostřed leží malá figura zlatě natřeného beránka (odtud tradiční název domu U zlatého beránka). Okna 1. patra osmitabulková, osazena na výrazných hranolových parapetech v profilovaných štukových ostěních s plochým nadokenním vlysem a na něj navazující trojúhelnou suprafenestrou. Nad 1. p. jednodušší kordonová římsa s hranolovým profilem a ve spodu s nevýraznou profilací. Okna 2. p. jsou šestitabulková, osazená na dvakrát odstupněné parapety do ostění na okrajích subtilně profilovaným, mají hladký nadokenní vlys zakončený shora přímou suprafenestrou. Okna atiky v hladkých ostěních – v krajních osách výplně žaluziovými dvoukřídlými okny, se středním ostění šestitabulková výplň. Nad atikovými okny masivní profilovaná desková korunní římsa, krytá shora prejzy, která nese obdobně profilovaný trojúhelný nástavec štítu. Dvorní průčelí je omítnuto krémovou barvou, okna šestitabulková jsou hladce zasazena do fasády, štít trojúhelný. Fasáda je tříosá, ale ve dvou osách je v přízemí a 1. p. zastavěna novodobou přístavbou studovny. Dvorek částečně zadlážděn a využit jako lapidárium architektonických fragmentů – zbytky ostění z profilovaného pozdně gotického portálu a další kamenné články. Střecha sedlová s hřebenem kolmým na průčelí, krytá bobrovkami, půdní vestavba.