střední škola průmyslová potravinářské technologie

Budova je zasazena v západní části nově vytvořeného náměstí, naproti kostelu sv. Bartoloměje, na který svým kaskádovitě traktovaným průčelím reaguje. Téměř čtvercový půdorys je rozčleněn výstupky – na východ vystupuje hmota vchodu, na jih a západ zadní převýšená a zároveň širší část budovy, za kterou bylo nově dostavěno zadní křídlo. Hlavní průčelí je omítnuto a děleno do Náměstí Republiky pilastry, které se nad atikou rozšiřují. Mezi symetrickými kubusy je umístěn vchod nadkrytý masivní markýzou a kontrastující s okolím režným obkladem. Nad vchodem je v proskleném pásu umístěna mozaika. Za vstupním kubusem je fasáda rozčleněna vertikálními pásy osvětlujícími interiér. Boční fasády východní nižní třípatrové části budovy jsou prolomeny dvanácti osami s původními okenními výplněmi. Mezi okny jsou vystouplé úseky pilastrů. Na nižší část navazuje západní čtyřpatrový kubus prolomený širokými vertikálními prosklenými pásy, které osvětlují schodiště. Kolem pásů je použit režný obklad. K zadnímu čelu pak pokračuje stejný systém členění jako na bočních fasádách přední budovy, jen ve čtyřech patrech a v šesti okenních osách. Zadní průčelí je překryto novodobou dostavbou. Nad vyšší částí budovy je situována valbová střecha s vaznicovou krovní konstrukcí, nad vstupní částí pak nízká valbová střecha krytá měděným plechem. INT: Vnitřní dispozice budovy se podřídila osvětovým aspektům obchodní a živnostenské komory s přednáškovým sálem, knihovnou a provozními mísnostmi. Ve vestibulu přízemí nalezneme rozměrné art déco vitrážové panó, jehož civilistní náměty, oslavující průmysl a obchod, vyrobila dle návrhu malíře Josefa Salavce místní sklenářská firma Františka Waltera (popis viz evidenční list nemovité kulturní památky zpracovaný Vl. Hrubým). Vestibul slouží dnes jako prodejna a jsou zde zachovány také další původní detaily – osvětlovací tělesa na pilířích, sochy Merkura a Afrodité ve výklencích za vchodem a dveřní výplně vstupních dveří. Dnes je interiér přizpůsoben školnímu provozu – v přední části jsou situovány dílny, pekárna a další provozy, v zadní učebny. Komunikační chodby mají na stropech systém nosných prvků kombinovaný do „kazetového“ stropu. Dvouramenné schodiště nesou hranolové pilíře, zachováno je původní zábradlí se dřevěným madlem a dvěma vertikálními profily, které oddělují pásy černého opaxitového skla.