panský dům

EXTERIÉR: Zděná, plně podsklepená přízemní budova, průčelí ve svahu je patrové. Sedlová střecha má nepůvodní alukrytovou krytinu, zdivo je hladce omítané, fasády mají pozdně klasicistní podobu s štukovou reliéfní výzdobou v obdélných nikách nad okny. Zdivo je kamenné (místní lomový či sbíraný kámen), event. smíšené, některé součásti (štíty, plackové klenby apod.) jsou cihelné. Hlavní sedmiosé průčelí je obrácené ke komunikaci, je symetricky řešené, s centrálním vstupním rizalitem, doplněným předsazeným schodištěm, dvoustranně přístupným. Rizalit vrcholí nízkým trojúhelným štítem, budovu dříve akcentovala pravděpodobně dřevěná věžička ve vrcholu střechy, po níž se dochovaly stopy v konstrukci krovu i stropu v síni. Členění fasád je jednoduché, hladké omítky člení pouze sokl, přecházející ve svahu v mezipatrovou pásovou římsu, mělké vpadlé plochy kolem oken a pás vlysu s nadokenními dekorativními rámci. Fasády zakončuje profilovaná římsa (vyjma zadního štítového průčelí, kde ji nahrazuje lisenové rámování) a nad rizalitem stejnou římsou lemovaný štít. V něm je půlkruhové slepé okno s profilovanou šambránou. Okna na fasádách jsou převážně čtyřkřídlá, členěná celkem do 8 tabulí, vstupní dveře osazené druhotně v líci fasády před starší kamenné ostění jsou dvoukřídlé, zpola prosklené. Na straně do zahrady jsou okna pouze dvoukřídlá, šestitabulková, osazená do líce fasády, střední osu, kde byl vchod do průchozí síně, zakrývá novodobá přístavba záchoda. Patrové boční průčelí ve svahu je čtyřosé, se vstupem v 2. ose, s ležatým nadsvětlíkem. Dvě okna v přízemí byla koncem 20. století vyměněna za nečleněná, vlevo ode dveří zůstalo okno původní. Okna v patře i členění fasády odpovídá vstupnímu průčelí.