propustek

Propust se nachází mezi nedochovaným sáhovým kamenem č.2 a dochovaným kamenem č.3 v úseku kanálu, vybudovaném ve druhé etapě výstavby v letech 1821 – 1823, tedy již sedmnáct let po Rosenauerově smrti, která zaujímala úsek od Jeleního potoka a končila na bavorské hranici Rosenauerovou nádrží. Tento úsek plavebního kanálu byl stavěn pod vedením inženýrů Josefa Falty a Jana Krause sedmnáct let po Rosenauerově smrti. Propustky se stavidly byly na plavebním kanále zřizovány v místech křížení potoků s plavebním kanálem nebo v místech, kde před zřízením kanálu již bývala odbočující vodoteč. Umožňovaly regulaci množství vody tekoucí kanálem a potokem, napouštění vody z potoka do kanálu nebo odpouštění vody z kanálu do toku potoka. Regulace průtoku vody se řídila aktuální potřebou, do kanálu byla voda na úkor potoků napouštěna ve dnech plavení dřeva, v ostatních dnech byla voda ponechána v potocích, na nichž vázlo vodní právo (mlýny, pily, hamry). Popisovaný propustek prolamuje stěnu levé strany plavebního kanálu a kolmo protíná souběžně jdoucí komunikaci. Šířka kanálu v místě propustku je 2,30 m a jeho dno je štěrkopískové. Délka propusti je 5,30 m, světlá šířka 154 až 193 cm a výška 104 až 125 cm. Její podélná osa je orientována zhruba ve směru sever – jih. Stěny propusti jsou pečlivě vyzděny z lomového kamene spíše větších rozměrů, v dolní části získaly kameny hrubým otesáním pravidelnějších tvarů, spáry jsou vymazány cementovou maltou. Na odtokové straně je horní koruna stěn v délce 1,20 m šikmo snížena o 35 cm. Zdivo je z největší pravděpodobnosti nověji přeloženo. Ve zdivu jsou v horní části osazena zhlaví traverz mostku, pro jejich výškovou nivelaci bylo ve zdivu na obou stranách vytvořeno betonové sedlo. Dno propusti je v mírném spádu k severu a tvoří ho nepravidelná kamenná dlažba, složená z větších plochých kamenů. U výtoku je ukončena příčným kamenným prahem. Na propustek navazuje přírodní koryto vodoteče s úrovní nižší o 55 cm. V čele propusti na straně plavebního kanálu je vztyčeno stavidlo, které regulovalo nebo zcela uzavíralo odtok vody propustí z kanálu do navazující vodoteče. Stavidlo tvoří dva původní kamenné sloupky, vysoké ode dna 104 cm. Na rozích sloupků jsou do výšky 49 cm vytesány rýhy 6 x 6 cm, které sloužily pro osazení dřevěných hradítek. Profil sloupků je 32 x 26 až 32 cm. Sloupky jsou vzájemně osazeny s vnitřní roztečí 140 cm a 24 cm za lícní plochou stěny kanálu. Mezi nimi je ve dně zapuštěn dřevěný práh, jehož horní plocha lícuje s úrovní dlažby. Na opačném konci propustek končí ve dnu osazeným kamenným příčným prahem, za ním voda odtéká o 80 cm sníženým přírodním kamenitým korytem. Mostek nad propustí je novodobý, bez památkové hodnoty a památkové ochrany, šířky 4,10 m a délky 2,02 m, jehož nosnou část tvoří 4 ks železných I profilů č. 30, zaklopeny jsou devíti dřevěnými trámy průřezu 18 x 18 cm, z nichž tři jsou na severní, opačné straně od plavebního kanálu prodlouženy, do jejich přesahů jsou začepovány sloupky a vzpěry dřevěného zábradlí.