kostel Zvěstování P. Marie

Jednoduchá barokní stavba o jedné podélné ose. Jednolodní, s pravoúhlým kněžištěm a sakristií za kněžištěm v ose stavby. Zdivo je smíšené, převládá opuka doplněná cihlami a místy i pískovcovými kvádry. Z původního interiéru kostela se zachovalo nevýrazné torzo hlavního oltáře a část románské křtitelnice. Výstup do krovu pomocným schodištěm v levé části nároží lodi při hlavním vstupu. Západní průčelí : osově symetrické. V ose vstupní dřevěné dveře s nadsvětlíkem, též vyplněným dřevěnou výplní. Osazené v pískovcovém portálu s rovným nadpražím a ušima - plošná barokní profilace. Nad dveřmi v ose okno tabulkové dělené, s pískovcovým parapetem a štukovou plošně profilovanou šambránou s ušima a závěrovým klenákem. Nadpraží segmentové. Výše hlavní římsa jednoduché profilace krytá kamennými deskami. Výše pak volutový štít zakončený frontonem troúhelníkového tvaru. Ve štítu lisenový rám, v něm kruhové okno ve štukové šambráně, dnes zabedněno prkny. Římsy troúhelníkového frontonu a volutově prohnuté boky štítu kryty taškami "bobrovkami". Ve vrcholu frontonu umístěn kovaný kříž. Severní průčelí : Vlevo se uplatňuje nízká hmota sakristie s jedním otvorem okenním lemovaným pískovcovou, plošně barokně profilovanou šambránou s ušima, nadpraží je rovné. Otvor opatřen ortogonálně se protínajícími mřížemi. Dále zde spatřujeme prostou hmotu kněžiště, ustupující oproti hmotě lodi cca o 1,5 metru, v ní jedno okno souhlasně s oknem v průčelí západním. Dále pak navazuje průčelí lodi, které je čtyřosé, přičemž výplně prvních tří os tvoří okna souhlasná s oknem v průčelí západním. V ose čtvrté pak nacházíme dvě malá okénka umístěná nad sebou, v pískovcové plošně profilované šambráně s rovným nadpražím, která osvětlují schodišťový prostor na kruchtu. Celé průčelí je pak ve svém vrcholu zakončeno římsou profilu lysis. Jižní průčelí : je v podstatě shodné s průčelím severním, změna pouze v třetí ose hmoty lodi, kde se pod otvorem okenním nachází zazděný portál souhlasný s portálem vstupním v průčelí západním. Další odlišnost pak je ještě možno spatřit na průčelí sakristie, kde místo otvoru okenního je umístěn otvor dveřní s portálem viz průčelí západní a bezcennou dřevěnou výplní. Východní průčelí : Vpředu se uplatňuje nízká hmota sakristie bez otvorů a členění, nad ní v ose spatřujeme okno vedoucí do kněžiště, které je souhlasné s oknem v průčelí západním. Celý objekt je zastřešen sedlovou valbovou střechou, krytou plechovými tabulemi opatřenými červeným nátěrem. Nad kněžištěm se vypíná sanktusová věžička se zvonem, krytá mědí, ve vrcholu zakončená makovičkou s latinským křížem. (popis J. Svobodová)