busta Johanna Gottfrieda Seumeho

Sokl s bustou stojí na dvou podlažních kamenných stupních. Vysoký čtyřboký pylonovitý sokl je dvoudílný. Dole je nižší a o něco širší část s deskovou podnoží, nahoře zakončená přesahující římsou. Hlavní část soklu má dole zaoblenou římsu, konkávně přecházející v mírně širší podnož, nahoře a dole ohraničenou římsičkou. Dvěma římsičkami je vymezen i horní pás pod mohutnou profilovanou římsou. Na přední straně soklu je pod tímto pásem deska s nápisem „J. G. SEUME“. Na soklu je umístěna vlastní busta, zhotovená z bílého mramoru. Má směrem vzhůru se zužující podstavec, zakončený volutou, na jehož přední straně je diagonálně situovaná bohatě olistěná dubová větev. Vlastní busta zobrazuje poprsí muže středního věku, oblečeného do kabátu či saka s rozevřeným límcem a košile, jejíž výstřih lemuje velký nařasený volán. Muž má na čele vrásky, výrazné jsou nadočnicové oblouky, pod nosem je knír. Na hlavě jsou krátké vlnité vlasy, členěné do silnějších pramenů. Vlasy odhalují čelo i uši. Kolem busty je nízký obrubník, na kterém je umístěné mřížové zábradlí. Řídce rozmístěné svislé pruty, nahoře zakončené kuličkou, doplňují pod horním a dolním vodorovným zakončením stáčené motivy.