obřadní budova

Obřadní budova je poměrně velká jednopodlažní stavba, nacházející se vlevo od vstupní brány. Má čtvercový půdorys. Všechna průčelí jsou trojosá, s obdobným řešením. Dolní část stěn chrání nízký sokl. Nad ním je hladký úsek stěny, zakončený profilovanou římsou, která je zároveň parapetní římsou okenních os. Nad římsou člení průčelí pásová bosáž, až na horní hladký pás, kde je na jihozápadní a severozápadní straně velký obloučkový vlys - obloučky mají „hlavní klenák“ a pod ním je doplňuje plastický kruh. Mezi osami a u nároží jsou pilastry se soklovou patkou, hladkým dříkem, přes jehož dolní část přechází parapetní římsa, a s hlavicí, vymezenou nahoře a dole profilovanou římsou. Mezi hlavicemi pilastrů je vystupující pás s hladkou omítkou. Jihovýchodní průčelí (do ulice) a jihozápadní mají ve všech osách okna - v jihovýchodním průčelí je pravé a levé okno zazděné a stejně tak levé a střední v jihozápadním průčelí. Zbývající dvě průčelí mají dvě okna a ve střední ose vstup. Všechna okna jsou vysoká, umístěná ve špaletě. Nahoře a po stranách mají profilovanou šambránu, vně ní je kolem půlkruhově zakončené horní části další šambrána – tato je však plochá a ve vrcholu oblouku ji doplňuje sdružený hlavní klenák s kónickou diamantovou bosou. Pod parapetem je pole, nahoře a uprostřed členěné profilovanou římsičkou. Zasklení oken má tři části – dolní a střední je rozdělená v polovině jednou svislou a jednou vodorovnou příčlí, dolní část je výklopná směrem dovnitř. Horní půlkruh člení v polovině svislá příčle. Hlavní vstup je ve střední ose severozápadního průčelí – jsou to velmi vysoké dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, v nice s podobným orámováním, jako u oken. Nad dveřmi je půlkruhový nadsvětlík, rozdělený svisle na poloviny. Vstupní osa vrcholí štukovou výzdobou v podobě trojúhelného štítu s pásem kladí, spočívajícího na dvou konzolách (štít dosahuje až pod hlavní římsu, ve vstupní ose tak chybí obloučkový vlys). Obdobné dveře, avšak bez této štukové výzdoby nad vstupem, jsou i v severovýchodním průčelí. Jednotlivé fasády zakončuje profilovaná hlavní římsa. Budova má stanovou střechu, krytou taškami.