kostel sv. Josefa

Kostel podélné dispozice se sedlovou střechou a odsazeným dlouhým pravoúhlým presbytářem je orientovaný podélnou osou ve směru sever - jih. Na západní straně přiléhá hranolová loretánská kaple s nižší sedlovou střechou a zděným štítem, před ní při ulici drobná předsíň se schodištěm k Božímu hrobu v suterénu. Za loretánskou kaplí je k presbytáři přiložena sakristie s nárožními opěráky a trojúhelným štítem, propojená s kaplí podélnou chodbou. Východně od kostela se souběžně s ulicí připojuje budova kláštera. E x t e r i é r : Fasády jsou hladce omítané, členěné jen soklem (kamenný obklad) a profilovanou korunní římsou, obíhající kromě závěru po celém obvodu kostela. Hlavní osově souměrné vstupní průčelí je obráceno k jihu do ulice. Před vstupem je vytvořena novodobá kamenná terasa vyrovnávající svažitý terén, se širokým schodištěm.Vstup má široký barokní obdélný kamenný portál s uchy a kapkami, který je nad úzkým pásem vlysu završen rozeklaným segmentovým frontonem. Uprostřed frontonu býval ve vpadlém poli vsazen obraz na plechu (sv. František). V ose nad portálem je prolomena nika s konchou, která mívala kolem šambránu s obvodovou profilací na parapetní římse. V nice je umístěna kamenná socha sv. Josefa s Ježíškem v náručí. U paty letopočet 1702. Po stranách niky vede na kruchtu dvojice polokruhově zaklenutých nevysokých oken a průčelí nad nikou prosvětluje velké kruhové okno, všechna v hlubokých špaletách. Průčelí nad římsou vrcholí trojúhelným štítem, lemovaným římsovým profilem. Ve štítu se do podkroví otevírají dvě šikmá oválná okénka (dříve v šambránách), uprostřed mezi nimi půlkruhové zaklenuté malé okno. Severní čelo kostela tvoří převýšená stěna rovně zakončeného presbytáře, vrcholící trojúhelným štítem s půlkruhově zaklenutým okénkem pod vrcholem. Presbytář osvětluje velké půlkruhově zaklenuté okno uprostřed stěny. Při zemi je proraženo segmentové okno do suterénu. Vpravo k presbytáři přiléhá stěna sakristie, osvětlená vysoko umístěným obdélným oknem . Část průčelí je z východu zakryta přistavěným patrovým křídlem konventu. Na západní straně vedou do sakristie dvě obdélná okna. Její fasáda je završena trojúhelným štítem s kruhovým okénkem. Při boku lodi probíhá chodba s pultovou střechou osvětlená dvěma segmentovými okny. Vede k loretánské kapli, osvětlené segmentovými okny. Střecha : krytá měděným plechem, dříve pálenou krytinou.