městský dům

Na hraně svahu jižně od Širokých schodů v linii městské hradby stojí srostlice budov: jednopatrový dům s užším patrovou částí na severozápadě, na ni kolmo na půdorysu L navazuje přízemní část - bývalé konírny, a nad svahem s půlválcovým útvarem v místě bývalé bašty. Zdivo ve spodním podlaží převážně kamenné (opuka) nebo smíšené, v patře převážně cihelné, zbytky hladkých omítek okrové barvy, střecha sedlová (nad užší a nižší částí strmě valbová), krytina pálená, bobrovky. Exteriér: Vstupní průčelí je pětiosé, vstup uprostřed (popsán výše), vlevo krámcové výkladce (20. stol.), vpravo pískovcem obložený sokl, okna bez šambrán. Nad přízemím profilovaná římsa, okna v patře bez šambrán, pouze s profilovanou parapetní římsou, čtyřkřídlá, osazená v líci fasády. Korunní římsa bohaté jemné profilace. Ustupující část se zazděným oknem v patře a zbytkem dřevěné bedněné pavlače má římsu zdobenou řadou štukových konzolek, další okno v patře je čtyřkřídlé uvnitř s šestidílným členěním. Bývalé konírny mají v přízemí zazděné široké nestejné segmentové pasy, nad nimi patrně seníková dřevěná dvířka v dřevěné zárubni, nad svahem jsou vystavěny na vysoké podezdívce z pískovcových kvádrů a pravidelně rozmístěná 3 segmentová lícová okna. Jižní věžička omítaná, se vstupem z uličky, v horní části jediné nevelké okno. Střecha stanová, s výrazným námětkem. Průčelí jihozápadní ( nad svahem): téměř bez omítek, pouze dochované římsy, na užším čtyřosém, v rohu zaobleném levém křídle jsou okna segmentová, čtyřkřídlá s šestidílným členěním, na pravé pětiosé části čtyřkřídlá pravoúhlá.