pravoslavný kostel sv. Petra a Pavla

Kostel se nachází v JZ části historické zástavby města a v dominantnější poloze výše nad řekou Teplou. Střechy věžiček se částečně pohledově uplatňují od SV a S. Kostel je začleněný do okolní zástavby, kterou tvoří vesměs vily a penziony. Hlavní (JZ) průčelí se obrací do ulice Krále Jiřího. Objekt je založený do prudšího svahu klesajícího od JZ k SV. Při patě obvodových stěn je provedený štěrkový chodníček ohraničený betonovými obrubníky. Pouze na JZ je dlažba z kostek. Od zdiva je terén vodorovný nebo mírně odspádovaný. Pozemek po SZ a JV straně kostela je upravený jako okrasná zahrada s různými keři a stromy. Při SV konci zahrady 2 vyrovnávací terénní schodiště pro přístup k pavilonu od silnice. Schodiště jsou zhruba symetrická v návaznosti na podélnou osu kostela. Mají dvě přímá ramena oddělená podestou. Stupně jsou kamenné. Mezi rameny je opěrná zeď. Režné zdivo je z větších pískovcových kamenů. Na koruně jsou kamenné desky a tyčové zábradlí. Uprostřed zdi je vysoká koncha s pamětní deskou v čele. Po stranách jsou pilastry se zrcadly v ploše. Nahoře jsou spojené římsou se zubořezem. Hlavní průčelí dělí od ulice asfaltový chodník a žulovými kostkami zpevněná plocha. Po SZ a JV straně zahrady se rozkládají soukromé pozemky s obytnou zástavbou. Na SV za zahradou komunikace (Sadová ulice). Dále od areálu terén strměji klesá k SV a pozvolněji k JV, na ostatní strany více či méně stoupá. Dispozice: Podélná osa kostela probíhá zhruba ve směru JZ-SV. Presbytář je obrácený k SV. Loď se skládá ze dvou částí – hlavní čtvercová a užší a nižší příčně obdélná připojená symetricky na JZ straně. Hlavní prostor má v rozsahu necelých krajních třetin na každé straně ploché obdélné rizality. Okna jsou rozmístěna v obou částech ve třech úrovních (suterén – přízemí – 1. patro). Užší presbytář tvoří v půdorysu příčně obdélné pole a cca půlkruhový závěr připojený bez odsazení. Pod presbytářem je v suterénu blíže funkčně neurčený prostor. Na JZ přiléhá k lodi věž o čtvercové základně. V rozsahu posledního patra je změněný půdorys na pravidelný osmiúhelník. Při okrajích fasád jsou po výšce odstupněné rizality obdélného půdorysu. Po výšce asi 3 podlaží. Přízemí slouží jako předsíň. V 1. patře je umístěna kruchta. V posledním podlaží je zvonová stolice (v podstatě jakási lucerna). K JV straně presbytáře přiléhá obdélná sakristie. Z důvodu příkrého svahu má 2 podlaží. Suterén plní úlohu jakési předsíně před vstupem do presbytáře. Po SZ boku presbytáře je dispozičně stejná komora. Po JV boku věže je obdélný přístavek se schodištěm do suterénu i do horních podlaží věže. Přístupné z interiéru přízemí věže. Při volných nárožích jsou z obou stran obdélné rizality. U protějšího boku věže je dispozičně stejný přístavek s komorami v jednotlivých podlažích (?). Nepřímou součástí dispozice kostela je otevřený pavilon, který je situovaný v prodloužené podélné ose za presbytářem. K pavilonu stoupají vyrovnávací schodiště. Další schodiště pokračují z pavilonu podél závěru presbytáře ke vstupům do suterénu pod presbytář. Pavilon je v půdorysu čtvercový a na všech stranách otevřený.