předložené schodiště

Pavilon u terénních schodišť. Osmiboká jehlancová střecha s šupinovou břidlicí; ve vrcholu pozlacená makovice a kovaná ozdoba; při patě střechy odstupněná atika s obloučky ve tvaru oslího hřbetu. Korunní římsa zděná s jednodušším maltovým profilem. Z obvodového zdiva zbývají jen nárožní čtyřboké pilíře; mají sokl a na hranách polosloupky s profilovanými dříky; hlavice složitěji ve štuku profilované; v místě pilířů uskočena spodní část profilu korunní římsy; v horní části dříků půlkruhové vpadliny s malbami. Pilíře spojeny stlačenými arkádami s profilovanou šambránou; do plochy arkády vloženy při spodním okraji 3 menší půlkruhové obloučky lemované také šambránou; obloučky dělí volné konzoly; v horní části čel arkád malby v obdélných rámech. Schodiště podél závěru presbytáře – zastřešeno pultovou střechou; obvodová zeď prolomená po délce třemi arkádami (kobylí hlavy) s profilovanou šambránou; oblouky dělí kuželkové sloupky na vysokých čtyřbokých soklech se zrcadly v ploše. Zábradlí plné zděné s profilovanými kazetami. Pod okrajem stříšky zubořezový vlys.