kostel sv. Petra a Pavla

Kostel sv. Petra a Pavla se nachází v zástavbě historického jádra obce Jirny, původně při jeho jihovýchodním okraji. Jedná se o orientovanou jednolodní stavbu s presbytářem směřujícím na východojihovýchod. Západní průčelí kostela je štítové, trojosé, nad korunní římsou vypointované volutovým štítem. Boční osy jsou definovány rozsáhlým zrcadlem v přízemí a půkruhově zakončeným oknem v patře, doplněným vrcholně barokním (segmentovým) frontonem. Ústřední osa je určena půlkruhově zaklenutým portálem s dynamickou supraportou a rozsáhlou nikou v prvním patře. Průčelí je orámováno jedním lezenovým rámcem a graficky členěno mělkými vpadlými poli bočních os. Loď navazuje na osu staršího, vrcholně gotického, presbytáře. Ten je složen z chóru na půdorysu příčně položeného obdélníku, sklenutého křížovou žebrovou klenbou, a polygonálního závěru, sklenutého paprsčitě. Původní presbytář je od barokní lodi oddělen gotickým lomeným vítězným obloukem, profilovaným hruškovcem s výžlabkem a okosenou hranou (analogickou profilaci má portálek do sakristie). V severní stěně se zachoval obdélný sanktuář, v jižní sedile. Ve stěnách jsou zasazeny polygonální konzoly, kružbové i subtilní hladké, na která dopadají kamenná klenební žebra, profilována vyžlabeným klínem. Klenby se opírají do jednou odstupněných vnějších opěráků – pouze severovýchodní absentuje. V ose závěru se zachovalo gotické hrotité okno s kamennou dvoudílnou kružbou, jejíž obrazec je složen z dvou trojlistě zakončených jeptišek. Na každý záklenek dosedá uzavřený trojlist, celý obrazec je ve vrcholu záklenku zakončen deformovaným čtyřlístkem. K severní stěně závěru přiléhá patrová barokní sakristie na půdorysu písmene „U“. S vnitřkem kostela je spojena gotickým hrotitým portálkem, profilovaným stejně jako vítězný oblouk — ten společně s nepravidelnostmi ve stavbě sakristie dokládá existenci starší struktury (původní sakristie) severně presbytáře. K západní straně sakristie je přistavěna mohutná hranolová hmota schodiště. V jižní stěně hlavní lodi se zachoval vrcholně gotický (14. století) hrotitý portál, profilovaný hruškovcem mezi dvěma oblouny. Jeho umístění dovoluje uvažovat o větší míře zachování původního zdiva ve hmotě dnešní stavby. Loď je plochostropá, v západní části doplněná o podklenutou kruchtu.