kaple

Kaple postavená na obdélném půdorysu je orientována tříbokým závěrem k západu. Na východní průčelí přímo navazuje hmota Nosticovského křídla a k severnímu průčelí částečně přiléhá obdélná předsíň se sedlovou střechou. Zbylou část kaple obklopují zbytky opevnění a terasní zdi srovnávající vyvýšený terén. Hladké světlé fasády rámují tmavě červené rámce. Shodnou barvou sou opatřena i kamenná ostění vysokých okenních otvorů zakončených lomených obloukem. Sedlová střecha, krytá břidlicovými šablonami vrcholí věží s cibulovitou bání a lucernou. Na vrcholové makovici nalezneme korouhev renovovanou v roce 1899, která nese následující údaje: „RE / PARIRT / 1807“, „Opravováno / 24. 5. 1934 / v den 4. volby / T. G. / MASARYKA / presidentem / Československé republiky“, „R / 18 54“ s iniciálami hraběte Jana Václava Gallase: „I W G V G / 1703“. Do plochostropého interiéru se vstupuje chodbou přístupnou z redernovského i nosticovského křídla. Unikátní pozdně renesanční vybavení kaple představují zejména oltář, oratoř, varhanní kruchta a kazetový strop.