kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven někdy na přelomu 12. a 13. století, a to v lokalitě s osídlením doloženým minimálně pro 10. století. Dnes se nachází na ohrazeném ostrohu v severní části vsi. Jedná se o orientovaný jednolodní kostel s osovou průčelní věží v západním průčelí a trojlistým závěrem. K hlavní apsidě se na severu pojí čtvercová sakristie. K jižní stěně je přisazena štítem zakončená předsíň. Západní (románská) část kostela je vystavěna z kvádříkového zdiva, a stejně tak barokní trojlistý závěr. Jak v jižní, tak v severní stěně se zachovala románská okna. Z přestavby z let 1708–1712 pochází dvojice půlkruhových oken, proražených zhruba v ose obou stěn. Trojlistý závěr je osazen obdélnými okny se segmentovým záklenkem a šambránou s ušima, a dále členěn vertikálami přízedních pilastrů a horizontálami podokenní a korunní římsy, obíhající hmotu celého kostela. V západní části lodi je vsazena kruchta, sklenutá dvěma křížovými hřebínkovými klenbami na střední podporu. Loď je sklenuta velnou klenbou s trojúhelníkovitými výsečemi. Pomyslné křížení je zaklenuto valenou klenbou s dvěma trojúhelníkovými výsečemi vázanými na konchy bočních apsid. Valená klenba je od osové apsidy, bočních apsid a lodi oddělena pasy.