Smrčí dvůr

Dvůr stojí ve zvlněné krajině uprostřed polí, na dohled od tepelského kláštera – směrem na JV, při odbočce z hlavní komunikace. Takřka čtvercový půdorys uzavřeného dvora tvoří čtyři křídla přízemních budov. Dominantní je SV křídlo uprostřed s patrovou nástavbou s valbovou střechou, v přízemí je průjezd, v patře byt, po stranách navazují chlévy. Na protější straně stojí stodola. V SZ křídle byly chlévy a na JV křídlo s obytnou částí na východní straně navazovaly rovněž chlévy. Plocha dvora je beze staveb. Budovy jsou zděné ze smíšeného zdiva, stodola převážně z kamene, dochované interiéry zaklenuty cihelnými plackami do klenebných pasů, SV křídlo a navazující části křídel JV a SZ, patro s bytem je plochostropé, při JZ nároží SZ křídla jsou ve zdivu kapsy po stropních trámech. Ze střech zůstala dnes dochována pouze valbová nad rizalitem severovýchodního křídla, krytá plechem a na ni na východě navazující střecha chléva, krytá eternitovými šablonami.