zámek Zákupy

Areál zámku se nachází v severozápadní části obce, na mírné vyvýšenině, u průjezdní komunikace Mimoň - Nový Bor, uplatňuje se v panoramatu obce. Jeho hlavní součástí je čtyřkřídlá zděná dvoupatrová mohutná zámecká budova s uzavřeným nádvořím. Jižně od ní se nachází patrové budovy předzámčí s věží ve východním křídle předzámčí. Průjezdem v předzámčí je hlavní přístupová komunikace k zámecké budově. V západním křídle předzámčí se nachází průjezd do rozsáhlého prostoru hospodářského zázemí zámku. Hospodářský dvůr tvoří čtyři křídla zděné patrové budovy. Jižně od předzámčí se nachází zámecká zahrada s terasami a vodním dílem, jižně od hospodářského dvora je anglický park ohraničený kamennou zdí, v jeho severozápadním koutě se nachází torzo velkého skleníku. Severně od zámku se nachází hranolová věž bývalé vodárny. 1. zámek 2. předzámčí 3. most s balustrádou 4. schodiště 5. voliéra 6. příkop 7. kašna I 8. fontánka 9. ohradní zeď I 10. brána I 11. hospodářský dvůr 12. kašna II 13. zahrada 14. zahradní terasy s vodním dílem 15. kašna III 16. brána II 17. parapetní zeď s balustrádou 18. park 19. skleník 20. bazén 21. ohradní zeď II 22. brána III 23. socha sv.Jana Nepomuckého 24. vodárna 25. zahradní domek 26. terasa 27. “sladovna” 28. studna 29. jezírko v zámeckém parku