dům

Dům je situován v jihozápadní části zemědělské usedlosti. Je patrový, obdélného půdorysu, krytý valbovou střechou. Konstrukce je zděná z opuky (prachovce) a plných pálených cihel. Uliční (severozápadní) okapové průčelí lze rozdělit do tří etáží a dvou hloubkových plánů. Okenních os je sedm. V prvním plánu vystupuje mělký středový rizalit o třech osách. Je uvozen širokými hladkými štukovými lizénami a ukončen kladím zdobeným vlysem s festony. Nad ním je profilovaná korunní římsa podepřená konzolami. V horní etáži jsou mezi otvory zužující se štukové pilastry ukončené korintskými hlavicemi. Celé průčelí se zdvihá na nízkém kamenném soklu. V první až sedmé ose jsou obdélné okenní otvory ukončené záklenky. Jsou osazeny dvoukřídlými výplněmi s půlobloukovým světlíkem nad poutcem. Poutec je profilovaný, klapačka je v podobě pilastru se žlábkováním a vrcholí korintskou hlavicí. Rámy jsou dřevěné. Otvory mají hladké obdélné nadokenní římsy. Otvor ve druhé ose je opatřen parapetní římsou, otvory ve třetí až páté ose mají společnou profilovanou parapetní římsu. Spodní a střední etáž odděluje jednoduchá hladká mezipatrová římsa. V první až sedmé ose se otevírají obdélné okenní otvory. Výplně jsou dvoukřídlé, s podélným větracím křídlem nad profilovaným poutcem. Rámy jsou dřevěné. Otvory ve třetí až páté ose mají bohatě zdobené suprafenestry podepřené ozdobnými konzolami a s festony a kartuší uprostřed každého pole. Konzole podpírají profilované římsy s bohatě zdobeným nástavcem s maskaronem na středové ose a dvěma volutami po stranách. Horní etáž je tvořena otvory v půdní nadezdívce situovanými v první, druhé a šesté a sedmé ose. Jsou podélného tvaru s dvoukřídlými výplněmi v dřevěných rámech. Etáž ukončuje profilovaná korunní římsa. Jihozápadní štítové průčelí je dvouosé, trojetážové. Zdvihá se z vysokého soklu z bosovaných štuků. V první a druhé ose spodní etáže jsou okenní otvory ukončené záklenky. Jsou osazeny dvoukřídlými výplněmi s půlobloukovým světlíkem nad poutcem. Poutec je profilovaný, klapačka je v podobě pilastru se žlábkováním a vrcholí korintskou hlavicí. Rámy jsou dřevěné. Otvory mají hladké obdélné nadokenní římsy. Ve střední etáži se v první a druhé ose otevírají obdélné okenní otvory. Výplně jsou dvoukřídlé, s podélným větracím křídlem nad profilovaným poutcem. Rámy jsou dřevěné. Na nimi je dvojice otvorů v půdní nadezdívce. Jsou podélného tvaru, osazené dvoukřídlými výplněmi v dřevěných rámech a orámovaných profilovanými šambránami s ušima. Etáž ukončuje profilovaná korunní římsa podepřená zdobenými konzolami. Dvorní (jihovýchodní) okapové průčelí je čtyřosé, trojetážové. Zdvihá se z vysokého omítnutého soklu. V první a druhé ose jsou obdélné okenní otvory ukončené záklenky. Jsou osazeny dvoukřídlými výplněmi s půlobloukovým světlíkem nad poutcem. Poutec je profilovaný, klapačka je v podobě pilastru se žlábkováním a vrcholí korintskou hlavicí. Rámy jsou dřevěné. Třetí osu otevírá obdélný dveřní otvor s dvoukřídlou laťovou výplní. Nad ním je světlík z čirých skleněných luxfer. Je patrný původní přezděný záklenek. Ve čtvrté ose je menší podélný okenní otvor ukončený záklenkem. Jeho výplň je jednokřídlá. Je opatřen mříží z ocelových prutů. Okenní otvory mají hladké bílé pasparty. Ve střední etáži jsou v první až třetí ose obdélné okenní otvory. Výplně jsou dvoukřídlé, s podélným větracím křídlem nad profilovaným poutcem. Rámy jsou dřevěné. Čtvrtá osa je tvořena podélným okenním otvorem s jednokřídlou výplní. Okenní otvory mají hladké bílé pasparty. Střední a horní etáž odděluje tenká páska. V první až páté ose jsou podélné okenní/větrací otvory osazené dvoukřídlými výplněmi. Otvory mají hladké štukové šambrány. Etáž ukončuje profilovaná korunní římsa. Severozápadní průčelí je v spodní i střední části liché, bez otvorů. V levé části spodní etáže je přístavek s pultovou stříškou. V horní etáži, oddělené tenkou štukovou páskou jsou podélné okenní/větrací otvory osazené dvoukřídlými výplněmi. Otvory mají hladké štukové šambrány. Etáž ukončuje profilovaná korunní římsa. Střecha je valbová, krytá vláknocementovými čtvercovými šablonami. Jihovýchodně pod hřebenem vyrůstají dva cihlové tahové komíny.