kostel archanděla Michaela

Samostatně stojící architektura situovaná ve směru jihozápad - severovýchod, s trojbokým závěrem a věží představenou před jihozápadní průčelí, postavená z kamenného a cihelného zdiva, omítnutá hladkou vápennou omítkou bílé barvy, po obvodu podpírána čtrnácti mohutnými opěráky. Střecha sedlová, v závěru trojboce zvalbená, krytá červenou pálenou krytinou, uprostřed šestiboký sanktusník s lucernou a cibulí krytou plechem, prázdná hambálková soustava se sloupky a vzpěrami. Loď i se závěrem kněžiště se šesti okenními osami. Okna v hlubokých nálevkovitých špaletách a s náznakem lomení záklenků, nad nimi ještě kruhová okna v hlubokých špaletách. V samém závěru obě okna zaslepená, mezi opěráky jsou vestavěny tři hluboké niky zakončené pultovými stříškami, dvě z nich jsou zasklené a obsahují novozákonní příběhy (viz doplňkový list). Fasáda hladká členěná pouze lisenovými rámy a profilovanou korunní římsou. K západnímu průčelí přiléhá mohutná kvadratická sedmipodlažní věž, členěná kordónovými římsami, lisenovými rámy a v každém patře na jihozápadní a jihovýchodní straně malými pravoúhlými okny v pískovcových ostěních. V nejvyšším patře jsou ze tří stran okna s plnými oblouky, lemovaná šambránami, v korunní římse jsou ze všech stran hodinové ciferníky, střecha věže cibulová s lucernou, krytá plechem. Hlavní vstup v ose věže (viz doplňkový list), boční vstup s plným obloukem na jihovýchodní straně mezi opěráky druhé okenní osy je překrytý stříškou a uzavřený dvoukřídlými prkennými vraty. V jihozápadním a jihovýchodním rohu věže a lodi jsou válcovité přístavky se kamennými šnekovými schodišti na věž a kruchtu. K severozápadnímu průčelí kněžiště je přizděna dvoupodlažní sakristie se zvalbenou střechou a na jihozápadní straně s malou předsíňkou s pravoúhlým vstupem a zvalbenou stříškou. Sakristie je prosvětlena dvojicí pravoúhlých zamřížovaných oken.