sloup se sochou Panny Marie

Dílo je umístěné v západní části obdélného náměstí obce Libochovice, terén je zde rovinný, hexagon ohrazení obepíná květinový záhon. Sloup se obrací čelem k východu do náměstí, z jeho osy je lehce pootočen k jihu. Dedikační nápis je naopak vzhledem k trojcípému půdorysu podstavce umístěn vzadu, obrácen k západu. Jedná se o honosnější barokní sloup zhotovený neznámým autorem. Skládá se z půdorysně šestihranného oplocení tvořeného kamennou balustrádou s kovovou brankou v ose, dále z dvoustupňového trojbokého podstavce, třech figur stojících na jeho spodní etáži, sloupu s trojbokou hlavicí a z vrcholové sochy Panny Marie. Originální prvky jsou zhotoveny z jemnozrnného pískovce mšenského typu. Křížek z královského jablka, rozkvetlá hůl a svatozář s hvězdičkami jsou měděné, zlacené. Jednostupňový šestiboký fundament je obehnán balustrádou tvořenou sloupky a neklasickými balustrami. Uprostřed, na trojcípém půdorysu je osazen dvoustupňový podstavec. Spodní etáž podstavce je článkovaná na soklovou část o výšce balustrády, dřík se svislými diamantovými bosami v subtilně rámovaných zrcadlech a horní část o výšce kladí, tvořenou římsou ukončující dřík a na ní nevysunutými konzolami podloženými pod sochami. Tyto konzoly jsou v čelech zdobené festony a na ně po stranách navazujícími akanty. Postavy na konzolách stojící znázorňují malého Ježíše s královským jablkem v ruce, sv. Josefa s kloboukem a s rozkvetlou holí a sv. Annu v plášti, s knihou. Druhá etáž podstavce je trojboká, se subtilní soklovou částí i římsou, nad kterými převažuje dřík s rytými zrcadly s odsazenými obloukem okosenými rohy. Čelní zrcadla jsou prázdná, zadní je vyplněné rytým dedikačním českým nápisem. Na podstavci je osazen sloup s patkou zvýšenou akantem a s hladkým dříkem završeným netypicky trojbokou korintskou hlavicí. Vrcholová socha Panny Marie je znázorněna jako Immaculata. Ve spodní partii je oblaková kupa, drak a půlměsíc, Marie má před hrudí sepjaté ruce, shlíží mírně dolů, hlavu má akcentovánu kovovou zlacenou svatozáří s dvanácti hvězdami.