městský dům

Jedná se o dvoupodlažní, zčásti podsklepenou zděnou budovu, na mírně obdélném půdoryse, střecha je valbová s barokní mansardou. Hlavním vstupem ze severního průčelí projdeme do prostorné vstupní síně ve středu objektu, jež prochází celou šíří objektu až k průčelí jižnímu, v jehož středu je opět umístěn vstup, vedoucí na zahradu. Celý interiér přízemí je plochostropý, po stranách vstupní síně se nacházejí obytné místnosti. Podlahy jsou novodobé, z roku 1978. V prostorách přízemí je zachováno několik původních dřevěných, profilací zdobených dveřních ostění a křídel (viz. fotodokumentace). Jihovýchodní část objektu je podsklepena, vstup je proveden ze síně po přímém kamenném schodišti. Sklepní prostory tvoří tři místnosti, dvě mírně obdélného půdorysu zaklenuté cihelnými valenými klenbami velkého poloměru, třetí místnost je půdorysu výrazně obdélného, zaklenutá kamennou valenou klenbou, jejíž poloměr je půlkruh (tato místnost je výrazně staršího data, než obě předešlé). Ze vstupní síně po dřevěném novodobém schodišti vystoupíme do 1. patra, zde se opakuje dispozice přízemí. Celé patro též plochostropé. Půdní prostory nepřístupné. Jižní průčelí: 5osé, s centrálně umístěným vstupem ve 3. ose, který je kryt předsazeným balkonem, na nějž se vchází ze dveří vstupní síně v 1. patře. Konstrukce balkónu je vpředu podpírána dvěma sloupy, zábradlí je novodobé. Oba vstupní otvory jsou zvýrazněny pískovcovými portály s ušima, plošné profilace, výplně těchto portálů jsou novodobé. V osách 1., 2., 4. a 5. se nacházejí okenní otvory, zvýrazněné štukovou šambránou plošné profilace, též zdobenou ušima s kapkou. Okna jsou novodobé konstrukce, tabulkově dělená, umístěná za ostěním, nadpraží je rovné. Okenní otvory v přízemí jsou opatřeny novodobými historizujícími mřížemi. Východní průčelí: Obsahuje v 1. patře dvě okenní osy provedené souhlasně s průčelím jižním, plocha přízemí je nečleněná. Západní průčelí: Původně bylo provedeno souhlasně s průčelím východním, dnes však jsou oba otvory okenní zazděny, památkou na ně jsou pouze štukové bombované parapety. Mezi nimi byl dodatečně přizděn mohutný opěrný pilíř, staticky zabezpečující západní obvodovou stěnu. Severní průčelí: 5osé, s centrálně umístěným vstupem ve 3. ose v přízemí. Tento vstupní otvor má rovné nadpraží a je zvýrazněn pískovcovým tesaným portálem, novodobým, který je zřejmě kopií portálu původního. Ve svém vrcholu má umístěn klenák, též novodobý s datováním 1747 a 1978. Výplň tohoto portálu tvoří masivní dřevěné vstupní dveře, též novodobé konstrukce. Ostatní osy jsou řešeny jako okenní otvory shodně s otvory v průčelí s otvory v průčelí jižním, včetně novodobých historizujících mříží v přízemí. Všechna průčelí objektu uzavírá dokola obíhající štuková hlavní římsa převážně pravoúhlé bohaté profilace. Objekt je kryt valbovou mansardovou střechou, zachována je původní barokní střešní římsa. Krytinou je šedočerná břidlice, srážkovou vodu odvádí podokapní střešní žlaby. Po stranách severního průčelí byly pravděpodobně v roce 1785 dodatečně vyzděny dvě niky pro umístění soch sv. Josefa a sv. Anny, jež sem byly přeneseny z kaple Jména Panny Marie. Z jižní strany přiléhá k objektu velká zahrada jež je ohrazena vysokou opukovou zdí. (popis V. Medek 1993)