zahrada

Zahrada na mírném svahu až rovině, ve stylu přírodního parku s náznakem symetrické úpravy před hlavním vstupem, zaujímá území kolem vily na oploceném pozemku (p.č.403 v k.ú. Krásná Lípa). Modelací terénu, zavedením vodního prvku a výsadbami převážně listnatých stromů a keřů s několika skupinami a solitery jehličnanů i stálezelených dřevin, vytvořen romantický charakter kompozice od horské skalní partie s jezírkem přes lesní scenerie s kaskádovitě upraveným potůčkem s okolními porosty kapradin a pěnišníků až po „krajinu“ s rybníkem a navazující zástavbu. Před vstupním průčelím do vily travnatý parter vymezený symetricky vysazenými dřevinami. Kromě převažujících domácích dřevin jsou zastoupeny další dendrologicky zajímavé kultivary a druhy (např.Fagus sylvatica Atropunicea, Chamaecyparis pisifera Aurea, Rhododendron v druzích, Magnolia stellata, Tsuga canadensis a d.). Zděným, architektonicky pojednaným vstupním objektem (původně s kovovými vraty a dvěma brankami) je hlavní příjezd k vile. Po západním, východním , částečně i severním obvodu zahrady, se dochovaly zbytky podezdívek, opěrných zdí a litinových sloupků (v několika úsecích s rámovými výplety), původního oplocení v torzálním, avšak obnovitelném stavu. Zahradní scenérie propojeny systémem pěšin a cest, v severovýchodní části dochované pískovcové základy kulečníku (st.p.č. 299/3), v severním okraji zahrady objekt někdejší kočárovny s oranžerií (bez zákresu v katastrální mapě, součást p.č.403). Zděná přízemní stavba obdélníkového půdorysu (situovaná sever – jih), východní strana se třemi vjezdy opatřenými dřevěnými výtvarně pojatými vraty (k jižní straně patrné připojení někdejšího skleníku), střecha sedlová. Uvnitř dochovaný vertikální odvětrávací systém v obvodovém zdivu stavby, na fasádě patrné zbytky vápenných omítek v eklektickém pojetí. Vodní dílo – do zahrady zajištěn zatrubněný přítok vody z rozdělovací betonové nádrže na vodoteči při vnější straně oplocení ( na p.č. 400/1, 401/1 ), která dále pokračuje v kamenném příkopu při východní straně zahrady podél místní komunikace (p.č. 2924/4) směrem k městu. Zatrubněný je též odtok vody ze severní části zahrady. (Poznámka: vodní zdroj – vodárna nad tratí ČD a prameniště ve svahu nad zahradou, jsou nezbytným předpokladem fungujícího vodního systému celé zahradní výtvarné kompozice). Vila, tvořící dominantu zahradního prostoru, je situovaná na kruhové plato uvnitř zahrady. Komunikační propojení vily se zahradou od západního průčelí dvouramenným schodištěm, od jihu přes arkádovou a otevřenou terasu se schodišti. Ze silnice boční přístup pro pěší po kamenném schodišti.