kostel sv. Jana Křtitele

V jižní části městečka na ostrožně nad řekou Svitavou stojící orientovaný jednolodní kostel má mírně odsazený pravoúhlý závěr se zaoblenými nárožími, hranolovou věž v západním průčelí a patrové přístavky sakristie a kaple s oratořemi, přiléhající ke kněžišti od severu a od jihu. Fasády člení lizénové rámy na západě, doplněné o nárožní pilastry s římsovými patkami a hlavicemi zakončenými v profilované korunní římse, obíhající celou stavbu kromě věže. Rámy vymezují okenní osy s okny se segmentovými záklenky s podokenními římsami a profilovanými šambránami. V severním koutě mezi věží a lodí se nachází hranol, jenž kryje schodiště, ze severu a z jihu věž podpírají masivní opěráky (severní vyšší). Zvonové patro věže, jež odděluje kordonová římsa, je opatřeno nárožními pilastry a okny se stlačenými oblouky v jednoduchých šambránách, nad okny (kromě východu) jsou kruhové hodinové ciferníky. V přízemí věže na západě je umístěn pravoúhlý vstup v kamenném ostění, završeném trojúhelným frontonem. Boční pravoúhlý vstup vede od severu. Vlastní vstupy mají rovněž oba přístavky dělené kordonovou římsou a opatřené pravoúhlými okny. Kostel má sedlovou (nad závěrem zvalbenou) střechu, přístavky ukončují pulty, věž navršuje jehlanec s makovicí a křížem, nad vítězným obloukem stojí oplechovaný čtyřboký sanktusník s otevřenou kaplicí, završený jehlancem. Podvěží je klenuto valeně se styčnými výsečemi. Loď završuje valená klenba s trojbokými výsečemi, jejichž hrany kryjí maltové pásky. Klenební pole oddělují štukovými pásy zvýrazněné pasy, dosedající na přízední pilíře s podloženými pilastry, završenými bohatě profilovaným římsovým kladím. Kněžiště je zaklenuto obdobně, v jeho severní stěně se nachází pravoúhlý vstup v kamenném ostění vedoucí do sakristie, na jihu do kaple; nad oběma prostory s valenými klenbami s výsečemi se nachází oratoře. Ty se do kněžiště otevírají stlačenými oblouky a mají valené klenby se styčnými výsečemi. V západním poli lodi je varhanní kruchta podklenutá jedním široce rozkročeným obloukem.