dům

Dům č. p 23 je patrový se zděným přízemím (pouze světnička zůstala roubená) a roubeným patrem s pavlačí, trojdílného půdorysu s dvoutraktovým uspořádáním přízemí s dodatečně přistavěnou bedněnou stodolou rámové konstrukce. Jižní průčelí je v přízemí zděné, hladce omítané, v patře roubené, v délce středního dílu (síně) a hospodářského dílu probíhá pavlač. Přízemí je šestiosé (dvě obdélná okna světnice, s hranolovými parapety, okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková, ven otevíravá; vstup do síně a drobné obdélné okénko síně; vstup do chléva a menší obdélné okno chléva. V patře je os pouze pět – dvě okna horní světnice, vstup na pavlač a dvě okna komory, všechna okna jsou shodně řešena, jsou menší než okna přízemí, obdélná, lemovaná dřevěnými šambránami, dvoukřídlá, ven otevíravá, šestitabulková). Pavlač má plné zábradlí ze svisle kladených prken s přelištovanými spárami, s vyřezávanou lištou vespod. Západní štítové je asymetrické – v přízemí dvoutraktové, v patře jednotraktové, takže střecha spadá na severní straně až do přízemí. Přízemí je trojosé. Levá (severní) část je roubená, s dochovaným nárožním sloupkem podstávky, sloupek je v dolní části profilovaný (vytváří jakousi patku), pásek je bohatě prokrajovaný (shodná profilace jako u č. p. 9 a 22), ližina je vyřezávaná. Okno světničky je obdélné, dvoukřídlé, šestitabulkové, ven otevíravé, lemované profilovanou dřevěnou šambránou dosedající na profilovaný parapet. Okna zděné části (světnice) jsou obdélná, s hranolovými parapety, okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková, ven otevíravá. Okna patra jsou obdélné, dvoukřídlá, šestitabulková, osazená v hloubce špalety, dovnitř otevíravá. Horizontální členění tvoří předstupující hrubě omítaný sokl a hranolová kordonová římsa (zabíhající krátkým úsekem i na jižní průčelí). Štít je svisle bedněný s přelištováním spár, se dvěma obdélnými okny, která jsou dvoukřídlá, ven otevíravá, dělená do kříže. Severní průčelí prolamují pouze tři otvory. V roubené části je okno obdélné, dvoukřídlé, šestitabulkové, ven otevíravé, lemované profilovanou dřevěnou šambránou dosedající na profilovaný parapet. V síni je na šířku obdélné okno lemované pásovou šambránou, opatřené mříží. Hospodářská část má jedno nevelké obdélné okno. Střechou prostupuje jedno komínové těleso, v nadstřešní části zděné, omítané, členěné deskovými kamennými římsami.