kostel Povýšení sv. Kříže

Jednolodní zděný kostel, zčásti připojený k dnešnímu hlavnímu zámeckému křídlu, má polygonální závěr, nároží zpevňují opěrné pilíře s fiálami. K severovýchodní straně se napojuje věž a později přistavěná barokní čtvercová kaple sv. Antonína. Severozápadní průčelí chrání v dolní části hladký sokl. Nad soklovou římsou je omítka členěna mělkým štukovým kvádrovým bosováním, nad oknem se zalamujícím do klenáků, zhruba v dolní třetině probíhá římsa. Severní nároží zpevňuje trojstupňový opěrák. Dolní dva stupně jsou bosované, štíhlou horní část zdobí vpadlé hrotité pole s vepsaným trojlistým kružbovým motivem. Nahoře ho zakončuje fiála s kraby a kamennou kytkou ve vrcholu. V ose průčelí je situován vstup, přístupný po schodišti (schodiště souvisle pokračuje přes severní nároží až ke vstupu v pravé ose severovýchodní strany kostela). Jde o obdélné dveře, lemované profilovanou šambránou. Vně šambrány je portál, zakončený lomeným obloukem, v jehož tympanonu je bohatý plastický kružbový motiv s obloučky a kruhy. Nahoře je štíhlý vimperk, zdobený kružbovým dekorem a vpadlými kruhy. Po obou stranách portálu je vždy dvojice opěráků. Vyšší vnitřní jsou variantou opěráku nárožního, k nim se přimykají nižší vnější, které jsou prostší - jejich stanová stříška přiléhá ke stěně kostela a sahá pod průběžnou římsu. Nad vstupním portálem se nachází okno, zakončené lomeným obloukem a lemované dvojitou vyžlabenou šambránou. Pod profilovanou hlavní římsou, zabíhající i na nárožní opěrák, je obloučkový vlys, v jehož hrotitých obloučcích jsou vepsané trojlisté kružby. Vlys obíhá celý kostel. Nad hlavní římsou se zvedá stupňovitý štít, rovněž s obloučkovým vlysem a se stejným kvádrováním v omítce, jako na nižší části stěny. Ve štítu je kruhová rozeta s dvojitou vyžlabenou šambránou. Vyplňují ji bohaté kružbové motivy – uprostřed je pětilist, po jeho stranách pět trojlistů, doplněných ve cviklech trojlisty menšími. Pod vrcholem štítu je drobný obdélný otvor. Na štítu je umístěn kamenný kříž s rozšiřujícími se konci břeven. Severovýchodní průčelí je poměrně členité – k lodi je přistavěna kaple sv. Antonína a věž, viditelná je tak pouze její krajní pravá osa. Stěna lodi je opatřena stejnou bosáží, jaká je na severozápadní straně, z které sem přechází i římsa. V pravé ose je v dolní část vstup – dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, nahoře zakončené do tvaru lomeného oblouku. Otvor lemuje portál s dvojitou vyžlabenou šambránou, doplněnou v horní části o římsu, sledující oblouk. Pod ní je na stěně ještě plastický dekor s trojlaločnatými obloučky. Vchod je vyvýšený, přístup k němu zajišťuje kamenné schodiště. Nad vstupem je vysoké hrotité okno, lemované po stranách a nahoře stejnou šambránou jako vstup. Okno je členěné třemi jeptiškami vedle sebe, nahoře jsou kružbové motivy – uprostřed kruh s vepsaným šestilistem, pod ním na každé straně jeden plamének. Pod profilovanou hlavní římsou je stejný obloučkový vlys jako na severozápadě. Ve střední části lodi je k její stěně přistavěna čtvercová kaple. Dole má hladký dvoustupňový sokl, jinak její stěny pokrývá stejná bosáž jako loď (pouze nad oknem se nezalamuje do klenáků). Zhruba v dolní třetině probíhá římsa. K oběma stěnám kaple jsou připojené opěráky, které jsou obdobou opěráků po stranách vchodu v severozápadním průčelí. U severozápadní stěny kaple jsou umístěné u styku s lodí a poblíž nároží, u severovýchodní stěny jsou po obou stranách zde situovaného okna. To je poměrně široké, nahoře zakončené do lomeného oblouku a lemované obdobně jako okno lodi (oproti němu je zde šambrána i pod oknem). Kromě k lodi je kaple přistavěná také k dvoudílné věži (její severozápadní stěně). Dolní část věže – až do úrovně korunní římsy – je čtvercová. Má hladký sokl, stejnou bosáž jako loď, dolní podlaží odděluje nahoře a dole římsa. Severovýchodní a jihovýchodní strana jsou viditelné v celé výši. Na severovýchodě jsou v dolní části stěny tři dvoukřídlá dřevěná okna nad sebou. Dolní je o něco širší než dvě horní, křídla člení vodorovná příčle na poloviny. Okno zabezpečuje vnější mříž ze svisle a vodorovně kladených prutů. Kolem otvoru je šambrána, v horní polovině profilovaná, nad oknem je hladké pole, vymezené plastickou římsou tvaru lomeného oblouku. Podobně je tomu i u horních dvou oken, jejichž křídla jsou však členěná dvěma vodorovnými příčlemi. Pod profilovanou hlavní římsou se stejným obloučkovým vlysem jako u lodi se zvedá o něco užší horní část věže, oktogonálního tvaru. U nároží dolní části věže jsou nad hlavní římsou umístěné fiály obdobného provedení, jako horní části opěráků u kaple. V rovných stěnách horní úrovně věže jsou otvory. Zcela dole je to drobný otvor tvaru segmentového oblouku, nad ním je větší okno v hluboké špaletě, zakončené lomeným obloukem a vyplněné vodorovně kladenými dřevěnými lamelami – až na horní část, kterou člení motivy kružby. Výše se nachází ciferník věžních hodin s římskými číslicemi, obklopený ozdobným rámem s trojúhelným vimperkem s dřevěnými řezbami krabů a kytky. Pod ciferníkem je štěrbinový větrací otvor, nahoře a dole kruhově rozšířený. Nad hodinami je ještě okno tvaru nízkého a širokého hrotitého oblouku, rozdělené dřevěnými příčlemi. Pod profilovanou hlavní římsou je stejný obloučkový vlys jako na dolní části věže. Nahoře se nachází ochoz s kružbovým zábradlím s motivy čtyřlistů, v jeho nárožích jsou připojené podobné, avšak nižší fiály, jako jsou níže. Vstup do věže je umístěný v její jihovýchodní stěně. Přístupný je po schodišti s mezipodestou, lemovanou stěnou se stejnou bosáží, jako má věž. Nad obdélným vstupním otvorem a v horní části jeho boků je profilovaná římsa. Nad vstupem je stejné okno jako na severovýchodní straně. Věž má jehlancovou střechu, krytou břidlicí. Na její vrchol je nasazena makovice s obrysovým křížem s květovitě rozšířenými konci břeven. Severovýchodní průčelí zakončuje vlevo od věže zkosená stěna trojstěnného presbytáře. Je v ní vysoké okno, zakončené lomeným obloukem s kružbami, lemované dvojitou vyžlabenou šambránou. Presbytář má u nároží jednotlivých stěn stejné opěráky, jako jsou u severního nároží lodi, nahoře obíhá stejný obloučký vlys. Střední stěna presbytáře je rovná, bez otvorů. V druhé zkosené stěně je opět okno – rozdělují ho dva pruty, zakončené do tří jeptišek, ve cviklu nad nimi je kruh. Stejné okno je i ve viditelné části jihozápadního průčelí lodi. Pod ním je situován vstup, zakončený lomeným obloukem, s dřevěnými dveřmi. Loď má sedlovou střechu, kaple sv. Antonína valbovou, krytinou je pálená taška.