socha Erató

Socha má jednoduchý hranolový sokl, umístěný na plintu. Sokl má širší základnu a přesahující horní desku. Erató stojí v čelní pozici s odlehčenou levou nohou na deskovém podstavci. Je oblečená do řízy, kryjící ruce po loket a dole splývající ve svislých záhybech. Sukně je dvojitá, nařasení vrchní části směřuje k pravému boku. Přes horní polovinu těla je přehozen pruh řasnaté látky, přecházející přes levé rameno k pravému lokti. Tato látka je přivázána k zadní straně vavřínového věnce na hlavě postavy. Pod oděvem se rýsuje levé koleno, dole jsou vidět části chodidel, obutých do sandálů. Přes tělo je zavěšen pás s lyrou, která visí u ženina levého boku. Pravá paže je lehce ohnutá v lokti vedle těla, ruka směřuje diagonálně doprava (z hlediska pozorovatele). Také levá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje rozevřenou knihu, opřenou o trup a paži. Žena má dlouhé vlnité vlasy, splývající na ramena a záda, na hlavě je vavřínový věnec, uprostřed s šesticípou hvězdou.