stará vodárna

Areál staré městské vodárny U Obří hlavy se skládá z objektu usazovací nádrže, k ní připojené budovy pomalých - anglických filtrů, dále z objektu nádrže na čistou vodu s navazující strojovnou, od nějž vedl náhon k budovám čerpací stanice s hydrocentrálou. Památkově chráněné jsou pouze spojené objekty na parcele č. 653, tj. objekt anglických filtrů, usazovací nádrž a budova čerpací stanice. Přízemní na soklu stojící neomítaná budova anglických filtrů obdélného půdorysu je situovaná podél uliční čáry a vybudována z vápenopískových cihel křížové vazby. Průčelí jsou členěna obdélnými okenními otvory střídajícími se s lizénami a úzkým vodorovným pásem obíhajícím ve 2/3 výšky stavby. Jižní průčelí je prolomeno čtyřmi obdélnými okenními otvory, ve středu sdruženými (dnes zazděny). Okna pětiosého uličního průčelí jsou dvoudílná, pouze vlevo bylo okno vyměneno za trojdílné jiného formátu - totéž se stalo se všemi pěti okny zadního průčelí. Okenní otvory jsou v hlubokých špaletách, s bosovanými plastickými šambránami s motivem zdvojeného klenáku v horní části. Korunní římsa dekorativně akcentovaná z pásů nakoso postavených cihel nese nízkou atiku kryjící plochou střechu. K přízemnímu objektu usazovací nádrže s mohutnými betonem zpevněnými zkosenými zdmi a totožně tvarovanou hlavní římsou jako u budovy angl. filtrů je přistavěna strojovna se stupňovitou věžičkou obdélného půdorysu, která je v uličním a zadním průčelí prolomena dvěma obdélnými okenními otvory se segmentovým záklenkem, s bosovanými šambránami a klenákem. Nižší jižní část věžičky zakončuje hlavní římsa s atikou kryjící plochou střechu, severní část je zvýšena o polopatro prolomené dvěma malými obdélnými větracími otvory a zakončené korunní římsou s atikou a nárožními věžičkami. Předmět památkové ochrany tvoří areál vodárny s budovami a veškerým technickým zázemím s pozemkem parc. č. 653.