kostel sv. Jiljí

Kostel sv. Jiljí je jednolodní orientovanou stavbou o obdélné lodi, věží nad polem chóru a odsazeným, polygonálně uzavřeným presbytářem. K jeho severní stěně je přisazena sakristie čtvercového půdorysu. Drobná soustava lodi a presbytáře je obohacena drobnou chórovou věžičkou, vynášenou dvěma masivními hrotitými pasy nad úzkým polem pomyslného chóru (viz např. Chvojen u Benešova). Pasy dokládají původní záměr či existenci chórové věže. Loď i presbytář jsou odsazeny soklem, který je minimálně v případě presbytáře původní. Do stěn jsou proražena převýšená hrotitá okna, osové okno závěru je osazeno tradiční dvojdílnou kružbou s motivy dvou lancetových oblouků s jeptiškami a uzavřeným pětilistem nad nimi. V západní části severní stěny lodi je proraženo kruhové okno s čtyřlistem, stejně tak v severní části západní průčelní stěny je proraženo drobné hrotité okénko – obě reagují na šnekové schodiště, vložené v severozápadním rohu lodi. V severní stěně je vůči zástavbě otevřen novogotický hrotitý portál – prostor vlastního vstupu byl snížen a záklenek podražen zděným segmentovým, kterému odpovídají i současné dveře do kostela. Exteriéry kostela jsou nečleněny vyjma štukového armování, vyvedeného na nárožích lodi a presbytáře, prostého vnějších opěráků. Loď je krytá sedlovou střechou, závěr klasicky zvalbenou, užity keramické tašky bobrovky – valbovou střechou je taktéž kryta sakristie při severní straně presbytáře. Její severovýchodní a severozápadní nároží jsou zpevněna nízkými, ale masivními opěráky. Ve východní stěně sakristie je proraženo jednoduché kruhové okno bez kružby, s široce rozevřenou špaletou. Polygonálně modelovaný závěr je sklenut paprsky žebrové klenby, jejíž klenební žebra spadají na oblé klenební přípory s jednoduchými hlavicemi. V jižních partiích závěru se zachovalo kamenosochařsky umně zpracované trojdílné sedile a pravoúhlý sanktuář s bohatě profilovaným ostěním. Sakristie je klenuta valeně s dvěma výsečemi. Loď je plochostropá, v její západní části vložena křížově podklenutá kruchta. V severozápadním rohu lodi je vsazeno šnekové schodiště, které je uvozeno bohatě profilovaným sedlovým portálkem s figurálně pojatými konzolami. Předmětem ochrany je kostel sv. Jiljí, ohradní zeď s branou a přilehlé schodiště.