kostel sv. Marka

Na vyvýšeném místě v jihovýchodní části obce stojí neorientovaná jednolodní stavba s hlavním jižním průčelím. Kostel sestává z lodi obdélného půdorysu, do které je z jihu vestavěna hranolová věž, a mírně odsazeného polygonálního kněžiště na severní straně. K západní straně kněžiště je přistavěna sakristie obdélného půdorysu. Na východní straně otevřená pohřební kaple s hrobkou Strachwitzů. Objekt je chráněn systémem valbových střech krytých pálenou taškou bobrovkou. Věž je zastřešena plechovou stanovou střechou s makovicí a patriarchálním křížem ve vrcholu. Hlavní jižní průčelí je akcentováno středovým rizalitem zvýrazněným dvojící postranních hladkých pilastrů. Obdélný hlavní vstup s kamenným profilovaným portálem je umístěný na osu. Vstup je chráněn pultovou stříškou. Nad ním je průčelí prosvětleno segmentově završeným oknem s profilovanou šambránou. Průčelí je zvršeno vyloženou profilovanou římsou nesoucí středový nízký atikový štít, z něhož vyrůstá hranolová věž, jejíž zvonicové patro je do tří stran prosvětleno půlkruhově završeným okenním otvorem. Okna jsou umístěna v lezénových rámech, v horních částech dovnitř vykrojených. V kruhovém prostoru je umístěn hodinový stroj. Hladká boční průčelí jsou prosvětlena třemi segmentově završenými okenními otvory s profilovanou šambránou. K jižní straně sakristie je přistavěna dřevěná krytá konstrukce vchodu.