dům

Dům č. p. 200 je nárožní dvoupatrová podsklepená hladce omítnutá zděná stavba zhruba na čtvercovém půdoryse pod sedlovou, na nároží zvalbenou střechou, krytou původně asi jen dvojitou krytinou z pálených bobrovek na řídké laťování, později přeloženou a doplněnou raženými pálenými taškami. Má okosené nároží, které je v patrech ozdobeno válcovým arkýřem, pod ocelovým červeně natřeným plechem pobitou kopulí, který v úrovni přízemí jakoby lehce podpírá dvojice soch ženských postav stojící na secesních konzolách. Hlavní uliční průčelí (západní tříosé a jižní dvouosé) jsou svisle členěna meziokenními a nárožními pilastry se secesními ozdobami, mají sokl a bohatě profilovanou korunní římsu, vodorovně jsou dále členěna balkánovou římsou ve 2. patře, mohutnou kordonovou římsou mezi přízemím a 1. patrem a průběžnou nadokenní římsou v patře prvním, která se zalamuje podél horních částí oken (až k poutci) tak, že zde vytváří jakési necelé šambrány. Ty mají hlavní klenák v podobě ženského obličeje se „svatozáří“ na čele a po stranách mají v reliéfu provedené kvetoucí vavřínové ratolesti, na nichž sedí ptáčci. Nad tím další mohutnější rovná nadokenní římsa. Přízemí má pásovou bosáž, nad okny reliéf jakéhosi heraldického štítu jehož horní rohy přecházejí do jakoby nápisových pásků, které jsou pak po stranách propleteny s ratolestmi, pod okny podokenní římsy a na parapetech vpadlá obdélná zrcadla. Již popsané „necelé“ šambrány oken 1. patra doplňuje dole podokenní římsa a parapet s reliéfem oválné kartuše s vegetabilním ornamentem po stranách. Profilované šambrány oken 2. patra mají uši s kapkami a hlavní klenák utvořený dvěmi proti sobě zavinutými volutami a dalšími volutami spojujícími po stranách klenák s horním okrajem šambrány. Pod okny, pod balkánovou římsou, jsou dolů se rozšiřující parapety s vpadlým obdélným zrcadlem. Vlastní okna (okenní výplně) jsou dvojitá trojkřídlá (dělená do „T“) patnáctitabulková dovnitř otvíravá z doby kolem roku 1900, osazená do špalet. Válcový arkýř na nároží je členěn balkánovými římsami a má v každém patře po trojici úzkých oken s profilovanými šambránami se secesními hlavními klenáky. Prostřední okno je vždy o něco větší než ta postranní. Vlastní okna (okenní výplně) jsou v arkýři jednoduchá dvoukřídlá sedmitabulková ven otvíravá, též z doby kolem roku 1900 a osazená do špalet. Pod arkýřem je v reliéfu provedená velká kartuš orámovaná vegetabilním ornamentem v jejíž dolní části je dole vyryto jméno stavitele: „Jos. Mareš“. Boční východní dvorní průčelí je čtyřosé, nečleněné. Na jižní straně je velká plocha bez oken počítající bezpochyby se stavbou sousedního domu, v 1. ose jsou dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková dovnitř otvíravá do špalet osazená okna. Ve 2. ose jsou lodžie, v přízemí zazděná s pásovým oknem, v 1. patře zabedněná též s pásovým oknen a ve 2. patře se zabedněným zábradlím. 3. a 4. osu tvoří okna od mezipodest schodiště, ta jsou jednoduchá dvoukřídlá dvacetiosmitabulková dovnitř otvíravá z doby kolem roku 1900, osazená do špalet a jsou zasklena barevným katedrálním sklem. Nejvýš umístěná okna, od poslední mezipodesty, jsou nízká pouze jednokřídlá a desetitabulková. Ve štítě je dvojice jednoduchých oken od půdy. Boční severní průčelí vyčnívající nad střechu domu č.p. 199 má ve štítě ve dvou osách a nad sebou dvě jednoduchá okna od půdy a členěno je tělesem komína na dvě části – větší s okny je ta západní.