dům

Řadový patrový dům č.p. 275 leží na jižní straně ulice, do které je obrácen hlavním vstupním podélným průčelím. Dům trojdílné dispozice s dvoutraktovým uspořádáním obou krajních dílů; na obdélném půdorysu, má dvě nadzemní podlaží, nepodsklepen, prostory, které nahrazovaly funkci suterénu, jsou ve svahu za domem. Střecha je sedlová s valbičkou na severozápadní straně, s hřebenem podélným s komunikací, krytá cementovými drážkovými taškami a částečně i pálenými taškami - bobrovkami. Uliční (jihovýchodní) průčelí má pět os, ve střední ose přízemí je vstup do objektu, vzhledem k poloze domu v mírném svahu je ke vstupu přistavěno jednoramenné schodiště o pěti stupních. V profilovaném vstupním kamenném portálu, jsou osazeny svlakové dveře, jejichž líc je pobit palubkami do tvaru V. Okna v průčelí jsou dřevěná, dvojitá, ven – dovnitř otevíravá, vnější rám je osazen v líci. Jednotlivá vnější křídla jsou členěna na čtyři shodně velké tabulky, některá vnitřní křídla jsou rovněž čtyřtabulková, některá třítabulková. Závěsy jsou vnější, úhelníkové. Přízemí je zděné z kamenného zdiva, patro a zřejmě většina vnitřních zdí a příček z nepálených cihel. Po celé délce dvorního průčelí je v patře dřevěná pavlač na dřevěných krakorcích. Na severozápadní straně pavlače je suchý záchod (pod ním v přízemí ještě jeden). Vstup do síně ze dvorního průčelí je dveřmi osazenými do dřevěné pohledově se uplatňující tesané zárubně. Dveře jsou rovněž svlakové, lícní strana je pobita palubkami v dolní části do tvaru V, v horní do tvaru obráceného V.