předhradí - purkrabství

E x t e r i é r : okna šestitabulková. Východní (vstupní) průčelí : přízemí mírně zalomené dovnitř, rovná zeď patra zčásti vynesena do segmentových pasů, opřených do kamenné konzolky. V přízemí vlevo okno v horních 2/3 profilovaném ostění, kryté mříží z diagonálních prvků. Vpravo půlkruhově zaklenutý portál, záklenek zděný, boční části kamenné s nepravidelným okosení. Brána pobíjená plechem a pásky, z 1/3 prosklenná, dělená římsou, ve střední části půlkruhově vypjatou nad dvířky, na nichž v mosazném (?) plechu tepaný nápis velkými písmeny : Hrad kdysi Slavatů / opraven a zajištěn roku 1923 družstvem na záchranu Košumberka. V patře pětice renesančních sdružených oken (4 osa zprava zaslepena) s přímými nad a podokenními římsami. Nad levou částí průčelí štít, sedící na hranolové římsce, dělený třemi profilovanými římskami a dvěma okénky, okraj s volutovými prvky ve vrcholu čuček. Průčelí pokrývá sgrafito : psaníčka obroubená bílou páskou a dělená tmavou ryskou. Nad branou silně poničení sgrafito s červenohnědým podkladem s erby a iniciálami stavebníků. Při nich v psaníčkách letopočet MD/CXIII, vpravo dole od erbů vejcovcový ornament. Jižní průčelí : v přízemi 4 osé, v patře 7 osé. Západní průčelí jižního křídla : bez otvorů, s mohutnými opěráky, zčásti nahrubo omítané. Novodobý štít s tvrdou omítkou ve tvarech vých. štítu. Severní průčelí jižního křídla : vlevo pavlač s dřevěným zábradlím, nesená třemi arkádami s hranolovými náběžními římskami, vpravo 1 osa okének. Západní průčelí východního křídla : v přízemí půlkruhově zaklenutý vjezd a okno v patře pavlač, nesená kamennou konzolou. Severní průčelí východního křídla : přízemí přisypané, v úrovni patra vpravo renesanční pravoúhlý profilovaný portálek. Lichoběžníkový štít hladký. Střecha : sedlová, na severu napolo zvalbená, krytá pálenou krytinou. Komíny omítané. Zeď uzavírající dvorek : v SZ části půlkruhová (lehce zahrocená) brána v ostění s patkami a okosením v oblouku a klíčová střílna z jednoho kusu. Na severní straně průjezdu - pamětní deska : 62 x 110 cm, černá se zlatým písmem (vše velká písmena) : Jako dědictví neznámých pradědů / převzali jsme tato místa / ve svůj majetek a ochranu / jako náhrobek velkých dějů / zachraňujeme je v budoucnu. / Družstvo na záchranu hradu Košumberka / R. 1922 (popis L. Svoboda 1988)