bývalý posádkový žitný mlýn

Bývalý žitný mlýn č. p. 384 stojí na levém západním břehu Nové Ohře (která protéká Terezínem před východním opevněním Velké pevnosti), na severní straně mostu, který donedávna sloužil i jako stavidlo, jímž bylo možno řídit výšku vzedmutí hladiny řeky. Jedná se o dvoupatrovou podsklepenou hladce omítnutou budovu postavenou na obdélném půdoryse pod sedlovou pálenými taškami krytou střechou, na severní straně rozšířenou o poměrně dlouhou patrovou hladce omítnutou budovu skladu pod sedlovou střechou krytou frankfurtskými taškami z ocelového pozinkovaného plechu. Podélná průčelí vlastního mlýna mají 5 okenních os, boční jižní průčelí má 4 osy a severní průčelí (k němuž je přistavěn sklad) je bez oken. Na nárožích má budova lizény, nad které se na bočních štítových průčelích zalamuje korunní římsa a tvoří tak zde jakési hlavice, na nimiž jsou postaveny zhruba krychlové sokly, jimiž jsou po stranách zakončeny štíty. Okna mají jednoduché šambrány, a většina jich byla donedávna zaslepena. Hlavní západní průčelí má v přízemí ve třetí ose hlavní vchod a v páté ose je do nároží budovy sveden chodník, který vychází v první ose průčelí jižního. Je tak proto, aby dosti frekventovaná komunikace, vedená v zatáčce kolem tohoto nároží, měla více prostoru. V interiéru půdy je krov hambalkové soustavy nesený ležatou stolicí. Tři nadzemní podlaží jsou v současnosti využity pro prodej nábytku, proto jsou zde konstrukce zakryty. Na podlahy je většinou položena krytina z PVC a stropy jsou opatřeny podhledy zabraňující propadu různého smetí a prachu. Suterén je nevyužíván, v jeho východní části, která přímo nava-zuje na krajní západní oblouk mostu, protéká voda z Ohře, která zde poháněla tři mohutná mlýnská kola. K severnímu průčelí přistavěný sklad má 2 x 7 os s většinou zaslepenými okny. Dveře jsou pouze v západním průčelí, ve druhé a v šesté ose. Na místě oken v patře je v západním průčelí v šesté a sedmé ose přichycena dřevěná konstrukce poměrně velmi vysazené pultové střechy, kryjící manipulační prostor před skladem. Podél severozápadního nároží vlastního mlýna a podél jeho severního průčelí (pod přistavěným skladem) vede k řece Ohři kamenné pískovcové schodiště zaklenuté pod skladem cihelnou valenou segmentovou klenbou.