dům

Původem pozdně gotický dům z 1. 1/2 16. století, z něhož se dochovala část stavebního organizmu (komora, sklep). Upravený v baroku a po požáru 1879. Bližší stavebněhistorická geneze objektu by měla být určena zpracováním detailnějšího stavebněhistorického průzkumu.Dům, postavený na úzké hloubkové pozdně gotické parcele, je situován v řadové zástavbě severní fronty náměstí. Hlavní vstupní hladce omítnuté průčelí, upravené ve 2. polovině 19. století, je v přízemí členěno třemi a v patře čtyřmi okenními osami. Třetí osu zleva v přízemí tvoří segmentem zaklenutý vstup, lemovaný pásem vpadlé šambrány. Vstup je vyplněn dvoukřídlými dveřmi rámové konstrukce s výplněmi. Horní polovina křídel je prosklená, opatřená dekorativními mřížkami. Vnější klapačka je stylizována ve tvaru polosloupku - patka, dřík, hlavice. Nad římsovitě profilovaným poutcem je osazen prosklený nadsvětlík. Zbylé dvě osy přízemí tvoří segmentově zaklenuté okenní otvory, lemované rovněž pásy vpadlých šambrán, přecházejících v úrovni parapetu do vpadlých polí ("slepé arkády"). Přízemí od patra odděluje profilovaná kordonová římsa. Okenní otvory v patře jsou na výšku obdélné, lemované profilovanými šambránami, které dosedají na průběžnou parapetní římsu. Okna obou podlaží jsou dvojitá, čtyřkřídlá, křídla ven i dovnitř otevíravá, dělená do tzv. latinského kříže. Vnější okna jsou osazena v líci fasády. Nad okny v patře průběžný architráv, vespod se zubořezen se zaoblenými zuby. Korunní římsu ve vrcholu vynáší řada volutových konzol, mezi nimiž jsou umístěny "rozetové" terče. V polopatře dvorního průčelí mají pravoúhlá okna kamenná ostění. Střecha domu je sedlová s hřebenem orientovaným podélně s komunikací. Střešní krytinou jsou na koso kladené eternitové šablony. Střešní rovina do náměstí je opatřena dvojicí střešních oken.V pravé části dispozice je situována segmentově zaklenutá chodba. Sousední prostora do náměstí je rovněž zaklenuta segmentem, její užší díl do dvora má polovinu křížové klenby. Sousedí s ní schodiště s klasicistním zábradlím. V zadním traktu domu se dochovala valeně zaklenutá komora. Pod komorou se nachází rovněž valenou klenbou zaklenutý sklep. Z něho se sestoupí do nižší úrovně suterénu, do níž se vstupuje okoseným portálkem. Odtud vede další schodiště do vyhloubeného sklepa ve skalním podloží.