sloup se sochou Panny Marie

Uprostřed oktogonální travnaté plochy v rámci Náměstí Osvobození stojí na třístupňové čtvercové základně vymezené v rozích vázami sloup se sochou Panny Marie. Základna je na druhém stupni vymezena plůtkem z litinových sloupků buď s hrotitým zakončením nebo s čučky. Vlastní sloup je sestaven z vysokého kvadratického podstavce a kanelovaného dříku s korintskou hlavicí. Podstavec má rozšířenou patku a je zakončen vyloženou profilovanou římsou. Všechny strany podstavce jsou rámovány mělkou dvakrát odstupněnou obdélnou vpadlinou. Na čelní východní straně podstavce je aplikována rokajová kartuš s mělkým oválným reliéfem představujícím pečeť města Lysice se znakem. Okolo reliéfu obíhá ve dvou řadách majuskulní text. Ve vnitřním obvodu: LYSSICINSIS SIGILLUM OPIDDI. Ve vnějším obvodu: SVATÁ MARIA PROS ZA NAS / STAVĚNO NÁKLADEM OBECNÍHO JMĚNÍ. Pod reliéfem je vyryta datace: DNE 19HO ŘÍJNA / LETA PÁNĚ / MDCCCLIII. Na hlavici je osazena mírně nadživotní podstava Madony s Ježíškem. Statická figura je oděna ve splývavý šat. Levou rukou přidržuje u těla nahou dětskou postavu Ježíška držícího v levici vladařské jablko. Dítě má pravou ruku nataženu k matčině obličeji.Pravou rukou drží Panna Maria žezlo ve tvaru lilie. Korunované Madoně okolo hlavy obíhá svatozář se dvanácti hvězdami. Postava stojí na stylizované zeměkouli obtočené hadem s jablkem v tlamě. Madonina pravá noha stojí na hadově hlavě.