měšťanský dům

Dvoupatrový nárožní dům s hlavním průčelím tříosým klasicitním s břízolitovým povrchem. V přízemí bohatý edikulovaný portál s letopočtem 1583. Boční průčelí čtyřosé s pásovými šambránami. V zadním průčelí pozoruhodný fragment renesančního červeného ostění, pravděpodobně z pískovce. Členěno pletencem a rozetami. Dispozice obsahuje v přízemí a na pravé straně renesanční síň klenutou výsečovou klenbou zčásti předělenou příčkou, vlevo místnost klenutou polokruhově valeně. V zadní části domu úzký průchod do dvora a plochostropé místnosti po jeho straně. Plochostropé je i první patro, zachovávající podstatně historickou dispozici. Pozoruhodné jsou sklepy, vlivem terénu sklánějícího se směrem do zadní části parcely, se nacházejí zčásti pod terénem. V přední části dvě prostory s cihelnými valenými klenbami opakující dělení přízemí, vzadu rozsáhlý prostor klenutý výsečovou klenbou. Vstupuje se do něho lomeným cihelným portálem starším než klenba prostoru. Další portál směřuje z téže místnosti do pravého předního sklepa. Portál je pozdně gotický, s přetínajícími se pruty, kolčím štítkem, značkou iniciálou MG a fragmentem letopočtu 15xx. Svým tvarem se zařazuje do první poloviny 16. století. Dvorní stavení má asanační charakter, přestavěno po požáru roku 1709 a ve třetí čtvrtině 19. století. V zadní části dvora jednopatrové stavení v celém rozsahu plochostropé, s dřevěnou pavlačí. Jeho půdorys obsahuje obytnou, patrně klasicistní jednotku se síňkou, bývalou bývalou černou kuchyní a dvěma bočními světnicemi. Objekt vznikl pravděpodobně v klasicismu. Vlastivědný věstník moravský, roč. XXXIV, 1982, 2: L. Mlčák: Několik drobných zjištění v MPR v Olomouci, str. 235: Pod vrstvami tvrdé omítky a vápenných líček odkryty zbytky renesančního kvádrování provedeného měkkou rytou linkou do vlhké dvouvrstvé hlazené omítky s příměsí zvířecích chlupů. Na obou stranách nároží do Kozí i Purkrabské ulice bylo kvádrování, sahající až téměř po nynější korunní římsu, ukončeno souvislým rytým větvičkovým ornamentem. Obdobnou technologií bylo původně provedeno také rámování oken, o čemž svědčí nepatrný zbytek ryté okenní šambrány, dochované na průčelní fasádě 1. patra. Ze zdiva dvorní fasády byly vyňaty fragmenty druhotně použitého renesančního kamenného ostění ozdobeného palmetou a pletencem a část profilované parapetní římsy. Byly uplatněny na boční fasádě do Kozí ulice, rovněž byl osazen kamenný portál s přetínanými pruty a polským štítem.