kostel sv. Jana Křtitele

Samostatně stojící orientovaná architektura, s trojbokým závěrem a věží představenou před západní průčelí, postavená z kamenného a cihelného zdiva, omítnutá hladkou vápennou omítkou bílé barvy. Střecha sedlová, v závěru trojboce zvalbená, krytá štípanými modřínovými prkénky, s šestibokým sanktusníkem s lucernou a věží ve tvaru jehly, renesanční krov plné hambálkové soustavy se středními sloupky se vzpěrkami a námětky. Loď i se závěrem kněžiště se sedmi okenními osami, okna vysoká, v hlubokých nálevkovitých špaletách, s lomenými záklenky, nad nimi ještě kruhová okna. V závěru obě okna zaslepená, se starým oltářem a velkou nikou v přízemí s náhrobkem (viz samostatná evidence). Fasáda hladká členěná po obvodu mohutnými opěráky. Západní průčelí s kvadratickou věží, členěnou pouze malými pravoúhlými okny s pískovcovými ostěními, v horní části, která je oddělena kordonovou římsou, jsou z jižní a severní strany hodinové ciferníky a okna s plnými oblouky, korunní římsa je rovná, střecha cibulová s lucernou. Hlavní vstup s plným obloukem a v ostění, nad ním jsou nelogicky novodobě umístěny sluneční hodiny. V severních a jihozápadních rozích věže a lodi jsou válcovité přístavky se schodišti na věž a kruchtu. K jižnímu a severnímu průčelí jsou v ose druhého okna boční vstupy malými předsíněmi s pultovými střechami. K jižnímu průčelí jsou v ose třetího a čtvrtého okna přizděny arkády a malbou a náhrobkem (viz samostatná evidence) a v páté ose patrové schodiště na panskou oratoř. Ve stejné ose je ze severní strany přizděna masivnější stavba se sakristií, do níž se vchází z východní strany předsíňkou s pravoúhlým vstupem, repositářem a přístupem na panskou oratoř. O dvě osy dále k západu přiléhá k lodi pohřební kaple sv. Kříže.