dům se stodolou a chlévy

Patrový dům č. p. 117 obdélného půdorysu s přístavky k jižnímu a severnímu průčelí je na pohled nenápadným patrovým podstávkovým domem, který však skrývá jeden zposledních dřevohlinitých dymníků (nálevkovitých hrázděných komínů) na Děčínsku. Nachází se ve střední části vesnické památkové zóny Merboltice, jižně od průjezdní komunikace směrem na Verneřice. Přízemí je zděné, patro roubené, až na patro severního přístavku, který je celý zděný. Na dům v ose navazuje stodola. Jižní průčelí tvoří vlastní dům a stodola (zprava). Obytná část domu má v ose první a druhé od východu (zprava) dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, okenní křídla jsou v horní třetině rozdělena vodorovnou příčlí. Okna mají šambránu a zvýrazněnou parapetní římsu. V další ose je vstup do obytné části domu jednokřídlými dřevěnými dveřmi rámové konstrukce, dole s dvěma ozdobnými obdélnými výplněmi a nahoře pak s obdobnými o něco většími, avšak prosklenými výplněmi. Sklo dveří je chráněno mříží, tvořenou srdčitými a esovitými motivy. Vlevo od vstupu je menší obdélné okno osazeno ve špaletě. Před střední část jižního průčelí předstupuje přízemní zděný přístavek. V jeho východní stěně jsou prkenné dveře, v jižní stěně dvě malá dvoukřídlá okna a západní stěna je bez otvorů. Přístavek má pultovou střechu, krytou plechovými šablonami. Patro obytné části domu, oddělené od přízemí římsou, je na jižní straně pětiosé. Ve všech osách jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna, jejichž křídla jsou v horní třetině rozdělena vodorovnou příčlí. Kolem oken je profilovaný dřevěný rám. Levé tři osy patra se nacházejí v dodatečně obedněné předstupující pavlači. Svislé bednění, jehož spoje jsou kryté lištami, pokrývá také zbývající část patra. Na západní (levé) straně se na vlastní dům v ose napojuje stodola. Většinu její fasády tvoří široká, svisle bedněná dvoukřídlá vrata, v pravém křídle s menšími vrátky. Vlevo od vrat je stěna stodoly zděná. Východní průčelí je trojosé, na pravé straně s patrovým zděným přístavkem. Všechny tři osy zděného přízemí vyplňují stejná okna, jako jsou v přízemí jižní fasády, na rozdíl od nich však nemají šambránu, pouze parapetní římsu. Takové okno – bez parapetní římsy, je i v patře přístavku (v severní – krajní, pravé ose). Zbývající dvě okna v patře jsou stejná, jako okna v patře jižního průčelí. Okno v jižní (levé krajní) ose je oproti oknu v přízemí posunuto mírně doleva. Patro domu je kromě přístavku pokryté svislým bedněním s lištováním, stejné bednění se nachází i v trojúhelném štítu. Mírně předstupující štít je na levé straně protažený, takže střecha kryje zápraží. Ve štítu jsou dvě okna, o něco menší obdoba oken v patře, pravé okno nemá křídla, je zevnitř zabedněné. Severní průčelí tvoří zděný patrový přístavek (vlevo) a stodola. Přístavek je na severní straně dvouosý, v přízemí i v patře jsou stejná okna, jako na východní straně (tj. v přízemí s parapetní římsou, v patře bez orámování). Přístavek má pultovou střechu. Střední část severního průčelí domu kryje průběžné bednění se spoji krytými lištami. V přízemí jsou vlevo jednokřídlé prkenné dveře a nad nimi je ve funkci nadsvětlíku na šířku orientované okno. Směrem doprava je podobný okenní otvor, dnes zaslepený a vedle něj menší šestitabulkové okno, lemované dřevěným rámem. Na pravé straně patra je drobný nezasklený otvor. Na západní (pravé) straně vystupuje z fasády severní část stodoly, krytá pultovou střechou. Tato část je svisle bedněná, se spoji krytými lištami. Východní stěna stodoly má v dolní části posuvné dveře, v úrovni patra pak dvoukřídlé šestitabulkové okno, situované na levé straně. Na severní straně stodoly jsou v přízemí dvě čtyřtabulková okna. Západní průčelí domu vyplňuje pouze stodola. Na levé straně stodoly se nachází již výše zmíněná bedněná přístavba, na pravé pak zděná stěna. Ta je až na drobné větrací otvory, umístěné vlevo nahoře, bez otvorů. V dolní části je omítka stodoly hrubá, jinak hladká. Stěna vrcholí trojúhelným štítem. Dům i stodola mají sedlovou střechu (každá vlastní), na jižní straně protaženou a kryjící tak zápraží. Obytná část domu má jako krytinu drážkové tašky, stodola pak eternit. Interiér má trojdílnou dispozici chlévního typu. Vstupní síň má na podlaze zachované dlaždice, strop je trámový, se záklopem, část má omítnutý podhled. Ze síně je dřevěnými dveřmi rámové konstrukce přístupná jednak světnice a dále přízemí přístavku. Světnice má prkennou podlahu, u kachlového sporáku jsou pak dlaždice. Strop světnice je trámový, s omítnutým podhledem, hrany trámů jsou ozdobně vyřezávané. Do patra lze vstoupit dřevěným žebříkovým schodištěm. Krov domu je hambálkové konstrukce se středovou vaznicí, na jednom z trámů se nachází datace 1780. Na půdě je zachován dřevohliněný komín. Stodola je přístupná ze síně domu, a to krytou bedněnou chodbou.