kostel Panny Marie Sněžné

Areál kostela Panny Marie Sněžné je situován na jihozápadním okraji městečka, na území městské památkové zóny Kašperské Hory. Kostel byl postaven ve svahu nad starší barokní kaplí Panny Marie Klatovské, která byla významným mariánským poutním místem se zázračným obrazem Panny Marie Klatovské. Stavba kostela je založena východně od komunikace ve výrazném svahu, vymezeném na západní straně obloukově zakřivenou tarasní zdí. Uprostřed terasy před vstupem do kostela stojí pamětní litinový kříž na čtyřbokém žulovém podstavci. Po stranách terasy stoupají od komunikace dvě symetricky umístěné přístupové cesty, vymezené nízkými tarasními zídkami. Na východní a částečně severní straně plochu kolem kostela ohraničuje opěrná zeď, zachycující stoupající terén.