dekorativní váza III.

Vázy z jemnozrnného pískovce, situované v Růžové zahradě přibližně v jejím středu, jsou rozmístěny k rohům obdélného záhonu (dvě vázy jsou na podstavcích umístěny na severu a jihu východního kraje středního osového záhonu, další dvě vázy jsou umístěny na severu a jihu západního kraje tohoto záhonu. Váza č. 3 je nyní umístěna na severovýchodní straně záhonu, i když v minulosti se její umístění v rámci zahrady měnilo. Do 90. let 20. století byla váza v zahradě zámku Jílové, kam ji s sebou odvezdli Thunové po prodeji děčínského zámku v roce 1932. Z květinových oblých váz s vyžlabením po obvodu vystupuje další válcovitá kónická etáž, která je po obvodu reliéfně zdobena stylizovanými motivy s Héraklovými činy. Nožka spočívá na čtvercovém deskovitém soklu. Kónickou etáž ukončuje klesající profilovaná římsa, v západním průčelí ukončená vzdutými volutami, mezi nimiž je umístěn pitoreskní obličej. Nad římsami je vysoký kuželový nástavec, který vázu završuje.