venkovský dům

Přízemní roubené stavení s nízkou podezdívkou, vysokou na straně ze svahu, z pískovcových kvádrů. Roubení provedeno na rybinu, částečně omítáno. Východní stěna jednoosá, okno zdvojené, dělené na poloviny, vnější otvíráno ven. V lomenici, bedněné svisle s latěmi, proraženo novodobé okno, tvaru obdélníku položeného na šířku. Jižní stěna východně roubená, se vstupem s profilovanými zárubněmi a světlíkem, závěsy a kování dveří z druhé poloviny 19. století. Západně stěna omítaná, s dvojitým segmentově zakončeným šestitabulkovým oknem, vnější otvíráno ven. Západní stěna v přízemí dvojosá, okna obdélná šestitabulková zdvojená, vnější otvírána ven. Svisle bedněná lomenice novodobně proražena, vytvořena terasa s prosklenými dveřmi a oknem. Severní stěna nad podezdívkou (obdélným otvorem v ní vstup do hlubokého, příčnně orientovaného valeně klenutého sklepa, zděného z velkých pískovcových kvádrů a cihel, dlažbou cihly, opatřena pavlačí. Ta na východní straně zasklena jednoduchým šestitabulkovým ven otvíraným oknem, na jihu čtyřmi velkými šestitabulkovými dovnitř otvíránými okny, dělenými křížem se zdvojeným vertikálním sloupkem, a dále oknem o dvou velkých tabulkách a jedním o jedné. Střecha sedlová, krytinou eternit. Interiér: Vstup ústí do chodby dlouhé přes celou dispozici, západně jejího jižního konce pův. zděný topenštní prostor, dnes soc. zařízení s drobným cca čtvercovým okénkem na pavlač. Vlevo i vpravo přístupny z chodby světnice přes celou šířku dispozice. V chodbě a západní světnici odhaleno po jednom stropním trámu. Okna a dveře v segmentových záklencích. Některé detaily (kování dveří, komínová dvířka) z druhé poloviny 19. století. Krov hambalkový.