socha sv. Jana Nepomuckého

Památka se nachází na jižní straně vedle kaple sv. Prokopa na návsi ve Střížovicích. Umístěna je v rovinné travnaté ploše, pozadí jí tvoří vzrostlé stromy. Obrací se čelem přibližně k západu, k místní obslužné komunikaci. Jde o relativně tradičně ikonograficky pojatou sochu sv. Jana Nepomuckého, osazenou na nevysokém dvoustupňovém podstavci, podloženém dvěma stupni, horní část podstavce je profilovaná jen ze tří stran. Dílo je zhotoveno z jemnozrnného měkkého křemitého bílého až žlutavého pískovce, těženého v lomu jižně od Mšeného Lázní u Roudnice n. L. Nová nápisová destička je z mramoru. Na dvou nových obvodových stupních fundamentu je osazen dvojitý podstavec. Spodní podstavec je zjednodušený, jde o prostý kvádr završený opět prostou širokou římsovou deskou bez profilace. Horní podstavec je již plně rozvinutý. Soklová partie podstavce je prostá, zakončená ustupující přechodovou profilací. Na ni dosedá nižší dřík, rovněž prostý, opatřený vpředu horizontálně obdélným vpadlým zrcadlem s okosenou hranou. Do prázdného pole byla vložena nová světlá mramorová tabulka s latinským zlaceným rytým kapitálním nápisem, vztahujícím se k osobě světce, s datací renovace. Horní podstavec je završen římsovou neogoticky profilovanou hlavicí. Na podstavec dosedá prostý čtyřhranný plintus, na kterém již stojí vlastní socha. Světec stojí v mírném kontrapostu, s pravou nohu pokrčenou v koleni, postava je strnulá, nehybná. Jan je oděn do kanovnického roucha, na hlavě má biret. Svrchní rocheta má okraj zdobený krajkou. V levém náručí drží kamenný krucifix podložený palmetou. Pravou ruku povznáší k ústům, prst opírá o bradu, s náznakem gesta mlčenlivosti.